glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Sarmizegetusa, prezentată virtual în cadrul unei expoziţii 3D, la Cluj

Capitala provinciei romane Dacia, Sarmizegetusa, şi Roma antică pot fi admirate virtual în cadrul unei expoziţii internaţionale 3D, intitulate „3D Roma – Sarmizegetusa – Turn On the history”. Vernisajul expoziţiei a avut loc ieri, la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei Cluj-Napoca (MNIT).  

„3D Roma – Sarmizegetusa – Turn On the history” este prima expoziţie internaţională din România, iar în cadrul acesteia vizitatorii pot efectua o plimbare virtuală printre vestigiile vechii capitale a provinciei romane, aflate în situl arheologic de la Ulpia Traiana, dar și prin templele de aici, „reconstruite”, tot virtual, de o echipă de specialiști de la Roma. Potrivit organizatorilor, expoziţia este o nouă modalitate atractivă de a descoperi şi învăţa istoria şi constituie o invitaţie la o călătorie în timp şi spaţiu. „MNIT a deschis expoziţia internaţională virtuală ‹3D Roma – Sarmizegetusa – Turn On the History›, care este o nouă modalitate atractivă de a descoperi şi învăţa istoria şi constituie, atât pentru cei tineri, cât şi pentru cei pasionaţi de istorie şi arhitectură, o invitaţie la o călătorie în timp şi spaţiu. Expoziţia reprezintă un concept modern de expoziţie interactivă pentru public, fiind prima expoziţie internaţională de acest gen din România ce prezintă elemente din cultura antichităţii clasice romane. Vizitatorii au posibilitatea de a se plimba virtual prin Roma antică şi să vadă Forul Păcii şi Forul lui Augustus, dar şi prin capitala provinciei romane Dacia, Sarmizegetusa, unde pot vedea cum arătau Templul Mare şi sediul guvernatorului financiar din Dacia”, a precizat pentru Mediafax, directorul MNIT Cluj-Napoca, Carmen Ciongradi. Reconstituirile 3D au fost realizate de echipa MNIT, în parteneriat cu Istituto per le Tecnologie Applicate ai Beni Culturali din Roma, piesele arheologice după care s-au realizat modelele 3D fiind puse la dispoziţie de Muzeul Mercati di Traiano – Museo dei Fori Imperiali din Roma, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei. Informaţiile sunt oferite în limbile română şi engleză, iar utilizatorii de smartphone-uri pot descărca o aplicaţie şi pot utiliza un QR code pentru a vizita expoziţia.

Sarmizegetusa romană va deveni primul oraş din România, reconstituit 3D

Reconstituirile care pot fi văzute în muzeu sunt doar o avanpremieră la modul în care va arăta expoziția finală, când tot situl de la Sarmizegetusa va putea fi reconstituit 3D, la finalul proiectului. „Expoziţia reprezintă un concept unic, care combină artefacte reale, ce vor putea fi descoperite de vizitatori în spaţiul expoziţional, cu restaurarea digitală 3D a acestora. Vizitatorii vor avea posibilitatea să manipuleze virtual obiectele descoperite de arheologi în siturile romane. Ne propunem ca în următorii doi ani Sarmizegetusa romană să devină primul oraş din România reconstituit 3D”, a adăugat directorul MNIT. Pentru realizarea ridicărilor 3D de la Sarmizegetusa s-au folosit drone, dar şi aparatură de scanare geo-magnetică. Expoziţia va fi deschisă până în 30 septembrie, biletul de intrare costând 3 lei.

Tags
Back to top button
Close
Close