Sare-n ochi
România nu are nevoie de ISIS sau alte organizații teroriste ca să creeze panică. Pe diverse bloguri, pagini obscure de publicații online, sau doar pe Facebook, „teroriști” autohtoni invadează în fiecare zi mințile oamenilor cu tot felul de informații de natură să creeze psihoze și panică. Mai grav este că multe dintre aceste dezinformări făcute cu rea credință duc până la distrugerea unor ramuri ale economiei naționale. Tot felul de indivizi, care se dau profesori sau savanți (nimeni nu stă să verifice dacă chiar sunt), publică articole pseudo-științifice despre efectele unor categorii de alimente asupra sănătății celor care le consumă. Dietele și alimentația sănătoasă sunt acum la modă în comunitatea online. S-a declanșat o adevărată nebunie a hranei sănătoase, pe baza căreia brodează „teroriștii” internetului. Carnea de porc și colesterolul au fost atât de tare puse la zid în anii trecuți pe toate site-urile de socializare și bloguri, încât aproape că tradiționala slănină era prezentată ca fiind înrudită cu otrăvurile cele mai toxice. Rezultatul unor astfel de campanii denigratoare pentru carnea de porc? A unor campanii aparent favorabile populației, a unor articole de educație pentru o alimentație sănătoasă. România și-a redus drastic capacitățile de producție a cărnii de porc. S-au închis marile ferme, au fost demolate abatoare. Mai mult de 75 la sută din carnea de porc procesată acum în România este adusă din import. Acum „specialiștii” în alimentație sănătoasă au schimbat foaia și ne arată cât de sănătoasă este de fapt slănina și ce minumi face ea în organismul uman. Dar teroriștii continuă acum cu carnea de pui. Recent au apărut în online o sumedenie de articole alarmiste despre puii crescuți în regim industrial. Bietele înaripate, după ce că nici nu au o viață prea lungă, sunt acuzate de cele mai mari rele din lume. De la maturizarea precoce a tinerelor fete, până la boli grave de stomac, ficat sau cancer, toate sunt puse pe seama cărnii de pui. Articolele sunt semnate de pseudo-specialiști, care susțin că puii sunt supuși unor tratamente hormonale pentru o creștere mai rapidă și că acești hormoni ar fi „veri primari” cu armele nucleare. În realitate, în România folosirea hormonilor în fermele de pui este interzisă prin lege, controalele sunt foarte stricte și niciun administrator de fermă nu ar risca să îi folosească. Descoperirea unor astfel de proceduri ilegale ar duce practic la falimentarea afacerii. Doar că și zvonurile aruncate pe piața media de personae care au diverse interese obscure pot duce tot la faliment. Dar nu al unei firme care încalcă normele legale, ci ale unei întregi industrii. Discreditarea puiului autohton riscă să ducă, exact ca în cazul porcului, la falimentul unei întregi ramuri agricole. Faliment bazat pe deziformare și manipulare. Faliment care lasă calea deschisă produselor din import. Experimentul „România” continuă. Pe internet sau în politică, bazat pe apetitul nostru, al românilor, pentru senzațional și negativ.