glasul-hd.ro Web analytics

CulturăFără categorie

Scrisoare deschisă din partea înotătorului Avram Iancu către ministru Culturii. Bani donați în 2016 pentru achiziția Cuminţeniei Pământului nerestituiți nici până la această oră

Campionul nostru Avram Iancu se află printre cei care a donat pentru achiziția Cuminţeniei Pământului.

În anul 2016, Guvernul de atunci, condus de Dacian Cioloş, a lansat Campania Brâncuşi e al meu, o colectă publică pentru cumpărarea statuii Cuminţenia Pământului. Guvernul ar fi alocat 5 milioane de euro, iar restul de 6 milioane de euro s-au fi adunat prin contribuţia populaţiei.

În 2016, 100 de mii de oameni au facut donaţii în valoare de aproape 1,2 milioane de euro în procesul de subscripţie publică.

Proprietarii sculpturii lui Brâncuşi au cerut o sumă de aproape 10 ori mai mare, iar statul român nu a reuşit să o cumpere.

Iniţial, persoanele care au contribuit ar fi trebuit să primească banii până pe 30 decembrie 2018.

În luna februarie 2021, Ministrul Culturii la acea dată, Bogdan Gheorghiu, spunea că restituirea banilor către populaţie s-a încheiat, adică în jur de 60% dintre români și-au recuperat banii, iar ceilalți donatori nu au putut fi identificați!, așa că sumele au intrat la bugetul de stat.

Printre persoanele care “nu au putut fi indentificate” se află și înotătorul petroșănean Avram Iancu, care a solicitat de peste 2 ani restituirea sumei pentru a o dona altei cauze.

Nu a primit nici un răspuns, iar acum s-a adresat noului ministru a Culturii priintr-o scrisoare deschisă pe care o redăm mai jos:

“SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE MINISTERUL CULTURII

Stimate domnule ministru al culturii, Lucian Romașcanu,
În 30 august 2016 am traversat înot Canalul Mânecii cu gândul la Cumințenia Pământului, sculptura marelui Constantin Brâncuși.
În urma performanței mele, fiind primul român (născut și crescut în România) și primul hunedorean care a traversat înot Canalul Mânecii fără costum de protecție, am primit din partea CJ HD o Diplomă de Excelență și 1000 (o mie) de lei ca semn de prețuire.
Fiind un promotor al subscripției publice, pe care am văzut-o și ca pe un exercițiu de solidaritate a românilor în jurul unui simbol național, am donat toți banii primiți pentru achiziția sculpturii.
Cum, din păcate, subscripția publică a eșuat, la data de 24.10.2019 am făcut o adresă oficială către Ministerul Culturii, expediată la ora 12:30, la adresa de e-mail afișată pe site-ul Ministerului la rubrica “Contact”, cabinet.ministru@cultura.ro, prin care solicitam returnarea sumei de bani donată. Alături aveți fotografia cu textul integral al adresei la care nu am primit niciun răspuns până în ziua de azi.
Prin urmare, vă rog și pe dumneavoastră, domnule Lucian Romașcanu, proaspăt ministru al culturii, să dispuneți returnarea banilor donați.
Așa cum în 2016 am fost alături de un simbol românesc, și de această dată doresc să fiu alături de un ideal comun al tuturor românilor: mai multe spitale noi.
Donez toți banii
Așadar, voi dona cei 1000 de lei, returnați, pentru construcția Spitalului de la Gura Humorului, construcție inițiată de Ștefan Mandachi (informații despre spital: www.1cmspital.ro )
Aceste vremuri ne-au arătat cât de importante sunt spitalele.
Felicitându-vă pentru noua dumneavoastră funcție, îmi cer scuze că v-am trimis această scrisoare în mod public, dar vă rog să mă credeți că am obosit să trimit adrese la diverse instituții ale Statului fără să primesc vreun răspuns.
Vă mulțumesc anticipat pentru soluționarea problemei și pentru faptul că împreună, noi, românii, vom mai construi încă un spital.
Cu stimă,
Bibliotecarul -Înotător,
Avram Iancu”

Mai jos sunt și dovezile prin care Avram a trimis dovada plății, contur în care să ii se restituie banii, dar timp de doi ani nu a primit nici un răspuns.

Back to top button