glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Râuşorul a „mâncat” drumul spre Râuşor

Autorităţile au decis închiderea drumului spre nemulţumirea cabanierilor şi a primarului

Începând de ieri după-amiază nu se mai poate ajunge cu maşina la Râuşor. Pârâul de munte cu acelaşi nume a rupt drumul de acces în trei locuri, fiind în continuare pericol de surpare. Apele au „mâncat” jumătate din carosabil, pe lungimi de zeci de metri.

Ploile abundente de miercuri au crescut debitul pârâului Râuşor atât de mult încât acesta a rupt drumul judeţean de acces în zona de agrement cu acelaşi nume. Ieri erau înregistrate trei porţiuni de drum afectate, cu lungimi cuprinse între 10 şi 40 de metri, toate aflate pe cel de-al treilea kilometru în aval de mini-staţiunea montană.

O decizie contestată

La solicitarea prefectului Fabius Kiszely, Comitetul Judeţean  pentru Situaţii de Urgenţă a decis închiderea temporară a drumului. Asta din cauză că viitura de pe Râuşor nu s-a diminuat foarte mult, iar pericolul surpării şoselei, atât în zonele deja afectate, cât şi în alte puncte, persistă.

Măsura îl nemulţumeşte foarte tare pe primarul comunei Râu de Mori, Niculiţă Mang: „Avem peste 100 de case de vacanţă la Râuşor şi câteva pensiuni. Începe vacanţa şcolară, iar cabanierii aveau îregistrate rezervări, chiar şi pentru tabere de copii. Nu poţi să închizi aşa, pur şi simplu şi să pui lumea să meargă pe jos 10 kilometri. În plus, eu unul nu înţeleg de ce au închis drumul încă de jos, din dreptul Mănăstirii Colţ, când puteau să opereze închiderea la vreo 7 kilometri mai în sus. Şi cu drumul pe Râul Mare au făcut la fel. Acolo se putea intra în munte vreo 30 de metri şi se rezolva problema. Mai rău, revenind la drumul spre Râuşor, când am întrebat-o pe doamna care reprezenta Consiliul Judeţean când se repară, mi-a răspuns că nu sunt bani. Păi nu se poate aşa ceva: e situaţie de urgenţă, orice buget trebuie să aibă prevăzute fonduri pentru astfel de situaţii şi se pot aloca fără nicio hotărâre de consiliu, cu încredinţare directă”.

Astăzi se face planul de acţiune

În replică, prefectul de Hunedoara, Fabius Kiszely, spune că pericolele generate de situaţie au impus decizia închiderii drumului: „Nu putem să lăsăm pe cineva să meargă pe acel drum şi să cadă în râu cu tot cu maşină. Am discutat cu vicepreşedintele Consiliului Judeţean, domnul Daniel Andronache, şi mi-a spus că se apucă de lucru la repararea drumului poate chiar de mâine (astăzi – n.red.). În plus, o astfel de intervenţie de urgenţă, de o amploare destul de mare se face mai uşor dacă drumul e închis”.

Daniel Andronache ne-a declarat că în dimineaţa acestei zile va avea o nouă rundă de consultări cu reprezentanţi ai instituţiilor implicate şi tot azi se va stabili clar un plan de măsuri pentru securizarea accesului spre Râuşor. „Acum viitura continuă, aşa că nu se poate interveni de azi (ieri-n.red.). Pericolele acolo sunt foarte mari”, a adăugat Andronache.

Drumul judeţean spre Râuşor a fost modernizat şi asfaltat integral în perioada 2007 – 2008. Atunci nu s-a intervenit însă asupra consolidărilor de mal. Acestea au fost cele care au cedat. Ele au fost executate în anii ’70 de Hidroconstrucţia, compania care a început atunci să realizeze o captare care să alimenteze suplimentar Barajul de la Gura Apelor, a construit câteva barăci pentru muncitori şi, astfel, indirect a pus bazele unei zone de agrement.