glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

RAR a lansat o super-aplicaţie care nu merge (deocamdată)

Registrul Auto Român a lansat ieri o aplicaţie on-line menită să-i ajute pe cumpărătorii de maşini second-hand să afle istoricul unui vehicul, în cazul în care acesta a fost înmatriculat pentru prima dată în România, sau a trecut măcar o dată pe la vreun punct RAR. Intenţia e foarte bună, dar aplicaţia a dat erori după erori, cel puţin în cazul nostru.

„Începând de astăzi, orice persoană care deține sau intenționează să achiziționeze un vehicul poate verifica istoricul acestuia (condiția fiind ca mașina să fi trecut cel puțin o dată pe la RAR), prin accesarea site-ului oficial al Registrului Auto Român www.rarom.ro”. Aşa începe, de-a dreptul entuziasmant, comunicatul RAR, care continuă astfel: „Datele se obțin dacă solicitantul introduce în aplicația ISTORIC VEHICUL adresa de email și numărul de identificare al vehiculului în cauză (seria de caroserie/șasiu). Aplicația va genera un cod de acces, îl va expedia pe adresa de email introdusă și, după validarea lui, va furniza către aceeași adresă de email informațiile pe care le-am considerat utile pentru deținătorul sau viitorul deținător al unui vehicul.
Datele generate sunt: activitățile derulate la RAR și numărul de kilometri înregistrați în bordul mașinii (kilometri regăsiți în baza de date a RAR sau a stațiilor ITP autorizate), existența/valabilitatea cărții de identitate a vehiculului, câteva date tehnice și de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP”.

Idee bună, realizare deficitară

Până acum, un cumpărător de maşină second-hand trebuia să se adreseze reprezentanţei mărcii respective în speranţa că aceasta deţine un istoric al maşinii într-o bază de date. În schimbul unui tarif de minimum 100 – 150 de lei, putea să afle istoricul maşinii. Dar asta dacă avea de gând să-şi cumpere un model de maşină, de regulă, german. Această metodă, destul de anevoioasă şi costisitoare nu era valabilă pentru toate mărcile de pe piaţa second-hand din România. Ideea Registrului Auto Român de a realiza o aplicaţie prin care o maşină care a trecut cel puţin o dată pe la vreun punct de-al său să poată fi verificată on-line e foarte bună. Realizarea ei lasă de dorit.
Aplicaţia este uşor de accesat pe site-ul www.rarom.ro. Un „buton” destul de vizibil este plasat în partea de sus a primului ecran. Noi am încercat de vreo 10 ori. De vreo şapte ori am introdus o adresă de yahoo. Codul de validare a interogării n-a ajuns pe această adresă. Apoi am încercat cu o adresă de gmail. Codul de validare a ajuns. Am încercat să-l folosim şi … eroare. Am încercat din nou de câteva ori. Acelaşi rezultat.
Specialiştii în IT consultaţi de „Glasul Hunedoarei” spun că situaţia s-ar putea remedia în zilele următoare pentru că, foarte probabil, aplicaţia RAR a fost supra-solicitată în ziua lansării sale. Spusele lor au fost confirmate aseară pe contul oficial de facebook al RAR. „Numărul de accesări a fost și este în continuare foarte mare, motiv pentru care există fluctuații de funcționare. Doar în primele 6 ore de trafic numărul de solicitări a depășit 50.000, existând momente când s-au înregistrat simultan 4.000 de cereri. Vă asigurăm că informațiile pe care le solicitați sunt găzduite de cele mai performante echipamente și că aplicația este gândită să funcționeze permanent. Suntem convinși că odată cu scăderea numărului de utilizatori simultan, blocajele independente de voința noastră se vor limita în următoarele ore/zile”.