glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Ambasadorul pădurenilor a devenit Cetăţean de Onoare al Hunedoarei

Profesorul Rusalin Işfănoni a fost declarat, ieri, „Cetăţean de Onoare al municipiului Hunedoara”, prin votul consilierilor locali. Etnograful născut la Dăbâca a făcut cunoscut lumii întregi folclorul unei zone unice în România: Ţinutul Pădurenilor.

Prof. dr. Rusalin Işfănoni s-a născut la 23 martie 1944 în comuna Topliţa, satul Dăbâca. A mers în clasa I pe când avea doar 5 ani, după care a urmat Şcoala Profesională la Ghelari, între 1956 şi 1959. În 1964 a devenit profesor suplinitor la Şcoala Generală Hăşdău şi a început să urmeze Institutul Pedagogic Timişpara – Facultatea de Filologie, apoi Facultatea de Filozofie a Universităţii „Babeş – Bolyai”, Cluj – Napoca. În 1984 a devenit muzeograf la Muzeul Satului Bucureşti, instituţie pe care a şi condus-o, mai târziu (2001 – 2002) ca director. În 2003 a obţinut titlul de doctor în etnologie, dar şi calitatea de expert în bunuri cu semnificaţie etnografică din România.
De numele lui Rusalin Işfănoni se leagă însă mai multe momente în care cultura populară a Ţinutului Pădurenilor s-a făcut remarcată. În 1970 a înfiinţat Ansamblul Folcloric „Pădureanca”, Hăşdău – Dăbâca, grup cu care a pus în scenă „Nunta pădurenească” – moment ce a obţinut mai multe premii naţionale şi internaţionale atât ca spectacol de scenă cât şi ca film documentar. „Măsuratul oilor” este un alt obicei pădurenesc pe care Rusalin Işfănonii l-a explicat şi redat cu succes în ţară şi peste hotare.

Celebrat şi de Biblioteca Judeţeană

Tot ieri, Biblioteca Judeţeană a organizat la Teatrul de Artă Deva un eveniment dedicat profesorului Rusalin Işfănoni, dăruindu-i şi o biobibliografie.
„Rusalin Ișfănoni, fiu al Ținutului Pădurenilor, și-a consacrat întreaga viață studierii, sistematizării și punerii în valoare a excepționalului tezaur de spiritualitate rurală existent de secole în așezările Ținutului Pădurenilor. A cunoscut în profunzime viața aspră a pădurenilor, le-a cunoscut obiceiurile, ocupațiile, portul, cântecele, dansurile, viața de zi cu zi, tot ceea ce reprezintă pecetea unei comunități. (…) Prin tot ceea ce a creat în domeniul etnologiei, Rusalin Ișfănoni se înscrie printre cei mai valoroși etnologi români, alăturându-se cu îndreptățire unor nume ilustre ca Romulus Vuia, Emilia Comișel, Iordan Datcu, Ion Ghinoiu, Georgeta Stoica etc. În toate lucrările și cercetările lui Rusalin Ișfănoni elementul peren este viața, universul de zi cu zi al țăranului român. Iar păstrarea cu sfințenie a valorilor acestui univers și transmiterea lor spre cei tineri reprezintă o datorie sfântă pe care Rusalin Ișfănoni a îndeplinit-o cu cinste”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene, Sebastian Bara.
În cadrul evenimentului, etnologul Rusalin Işfănoni a primit „Diploma de Merit Cultural” din partea Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului Hunedoara şi „Diploma de Excelenţă” pentru întreaga activitate, acordată de Biblioteca Judeţeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva.