glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Promisiune: soarta drumului care se termină în pădure se va schimba

CJ Caraş – Severin va depune la ADR Vest un proiect prin care să fie făcută conexiunea cu Drumul Judeţean Hunedoara – Topliţa – Lunca Cernii, care, la ora actuală, se termină brusc, într-o pădure.

Anunţul a fost făcut de preşedintele Consiliului Judeţean din judeţul vecin, Silviu Hurduzeu, într-o şedinţă, în momentul în care a venit vorba despre prelungirea cu o lună a termenului până la care se pot depune la ADR Vest proiecte pentru modernizarea unor drumuri. „Profităm de această prelungire şi lucrăm intens la documentaţia pentru drumul DJ 684. Am demarat procedurile privind obţinerea şi întocmirea studiului de fezabilitate pentru acest drum judeţean. În ciuda atâtor discuţii existente pe marginea acestui drum, acesta se va face. Ştiţi bine că am fost acuzat de tot felul de lucruri, ba că l-am scos de pe lista prioritară şi l-am trecut în aşteptare, şi alte discuţii de care nu mai are sens să amintim. Acum se va face şi sper să se înţeleagă că niciodată nu a existat intenţia de a nu îl realiza“, a declarat Hurduzeu, citat de publicaţia caon.ro.

Inaugurare cuprinsă de entuziasm

Drumul Judeţean Hunedoara – Teliuc – Topliţa – Lunca Cernii a fost reabilitat, pe cei 30 de kilometri dintre Topliţa şi Lunca Cernii între 2009 şi 2014, Consiliul Judeţean Hunedoara obţinând o finanţare de aproximativ 25 de milioane de euro pentru proiect. Drumul a scos din izolare locuitorii mai multor sate încă destul de populate din zonă. La întocmirea proiectului s-a constatat că, de la Gura – Bordului, ultima localitate din comuna Lunca Cernii, şi până la limita cu judeţul Caraş – Severin, mai sunt doar 3 kilometri, aşa că s-a decis lungirea traseului de drum reabilitat până la „graniţă”. Drumul a fost inaugurat în noiembrie 2013, iar ministrul Transporturilor de la acea vreme, Ramona Mănescu, lăuda investiţia şi „scăpa” o remarcă de genul „păcat că nu are continuitate”. „Sperăm să vină şi colegii de la Caraş cu drumul lor spre al nostru cât mai curând”, spunea preşedintele CJ de la acea vreme, Mircea Moloţ. Prinşi de entuziasmul momentului inaugural, mai toţi participanţii nu au remarcat că, de fapt, drumul se termină total anormal, pe o culme de munte, la marginea unei păduri.

O nescincronizare de vreo 10 ani

La acea vreme, „colegii de la Caraş” nu aveau însă de gând să facă mare lucru. Pe atunci, preşedinte al CJ Hunedoara era Sorin Frunzăverde. Secun   zii săi şi directorul tehnic al instituţiei declarau în 2014 – 2015, că nu dispun de banii necesari pentru a moderniza cei 9 kilometri de drum forestier dintre limita cu judeţul Hunedoara şi drumul judeţean cărăşan care face legătura dintre Voislova şi Ruşchiţa şi, în plus, au alte priorităţi.

Pentru noua sesiune de finanţare europeană, consiliile judeţene Timiş şi Caraş-Severin au depus la ADR Vest câte un proiect de reabilitare modernizare astfel încât drumul Voislova – Ruşchiţa să se unească cu un drum judeţean din Timiş, dar să aibă şi un „braţ” spre drumul judeţean inaugurat pe vremea lui Mircea Moloţ, la 3 kilometri mai în sus de Gura Bordului (judeţul Hunedoara).

Dacă proiectul CJ Caraş-Severin ar fi acceptat la finanţare, va mai dura cel puţin un an până când vreo companie se va apuca de lucru, efectiv. În Hunedoara lucrările la drumul spre Lunca Cernii, apoi spre limita cu judeţul vecin au început în 2009. Cele la drumul dinspre judeţul vecin încep, dacă încep, în 2019.

 

Back to top button