glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Programul de intabulare gratuită a terenurilor se îndreaptă spre un eșec răsunător

Mult trâmbițata intabulare gratuită a terenurilor nu numai că nu va ajuta populația, ci va crea din nou haos în sistemul funciar. Topografii atrag atenția că lucrările cadastrale nu pot fi făcute la prețul infim stabilit de guvern, iar primarii spun că ar fi o iresponsabilitate din partea lor să accepte lucrări de proastă calitate făcute doar din birou.

Guvernul a început să pună în aplicare OUG 35/2016 care prevede  implementarea „Programului național de cadastru și carte funciară”, după un model „heirupist”, pe principiul moștenit din perioada comunistă „patriei mai multe intabulări”.

Lucrări la prețuri ridicole

Topografii autorizați spun că programul guvernamental este rupt de realitate și că aplicarea acestuia va crea haos în sistem. Prețul de 50 de lei pentru o parcelă intabulată este infim față de volumul de muncă ce trebuie depus pentru ca măsurătorile să fie de calitate și făcute efectiv în teren. Firmele de topografie susțin că ar trebui ca un angajat sa aibă salariul de maximum 300 de lei ca să se poată încadra în tariful stabilit de guvern. Unele firme care au încercat să se implice în program au cheltuit 10 lei pentru fiecare leu plătit de stat, și acela cu întârziere.  Primarii, la rândul lor, sunt de acord cu topografii. Și aceștia sunt de acord că suma de 50 de lei pe parcelă, indiferent de mărimea parcelei, nu acoperă nici pe departe costurile lucrărilor topografice, dacă acestea sunt făcute prin măsurători la fața locului, prin consultarea actelor vechi aflate în posesia populației și prin ieșirea în teren pentru dezbateri publice, fiind vorba despre un subiect sensibil legat de proprietatea funciară.

Nu există standarde de cost

Una dintre problemele semnalate de majoritatea topografilor din județul Hunedoara este lipsa unor standarde de cost. Prețul fix de 50 de lei pentru o parcelă este aberant. La stabilirea tarifului nu au fost luaţi în calcul factori care duc la cheltuieli suplimentare, cum ar fi poziționarea parcelelor (în zone de șes sau de munte); dificultatea accesării acestora (lângă drum sau pe văi montane abrupte); suprafața acestora. Primarii văd cu ochi buni programul, dar sunt sceptici că va fi implementat tocmai din cauza tarifelor imposibil de aplicat. Câțiva edili s-au oferit să cofinanțeze programul astfel încât să poată plăti un preț real și corect topografilor, dar legea nu le permite acest lucru. Au existat cazuri în care și cetățenii, dornici să-și intabuleze terenurile, au fost dispuși să plătească, dar nici asta nu este legal. În aceste condiții programul este în impas.

Începe o nouă nebunie funciară

Din punct de vedere tehnic, intabularea nu va fi ușor de făcut pentru că actualele suprafețe pe care oamenii au titluri de proprietate sau extrase de carte funciară riscă să nu se suprapună peste ceea ce va fi stabilit în urma implementării Programului național de cadastru. În aceste codiții, legea prevede diminuarea tuturor suprafețelor dintr-o parcelă. Doar că, în realitate, într-o parcelă pot să existe suprafețe de teren aflate în proprietatea mai multor persoane cu diferite acte juridice. Pot să existe suprafețe deja întăbulate pe care proprietarul are extras de carte funciară, pot să fie suprafețe pe care proprietarul are doar titlu de proprietate și suprafețe stăpânite doar în baza unor procese verbale de punere în posesie. În această situație,  din punct de vedere juridic, este aproape imposibil de diminuat suprafața celor care au deja intabulat terenul, creându-se astfel o inechitate față de celelalte două categorii, și implicit nemulțumiri. De asemenea există riscuri mari ca unele parcele, chiar fără să aibă suprafața diminuată, să fie mutate din locul în care proprietarul știa că se află în momentul de față. Evident că unui om care își lucrează pământul câțiva ani într-un loc, nu-i va conveni să îi fie mutată parcela în alt loc.

Primarii vor, dar sunt conștienți că nu se poate

Majoritatea edililor hunedoreni, care au încercat să pună în aplicare Programul de intabulări gratuite, sunt conștienți că, în această formă, este inaplicabil. „Ar fi bine să se poată face, noi ne dorim foarte mult acest lucru, dar cred că nu va fi posibil din cauza prețului foarte mic pe care statul îl plătește pentru lucrările topografice. Volumul de muncă este foarte mare. Noi cu angajații Primăriei am umblat din casă în casă câteva zile, să culegem date și acte de la cetățeni, ca să ajutăm la implementarea proiectului, dar este foarte greu. Nu se pot face măsurători în teren la aceste prețuri, iar un program făcut din birou nu face decât să dea peste cap tot sistemul funciar. Și asta tot la noi la primărie se repercutează”,  spune primarul comunei Crișcior, Ovidiu Furdui. Omologul său din Luncoiul de Jos, Călin Dud, este de aceeași părere. Este un program binevenit, dar modul de aplicare lasă mult de dorit și nu cred că poate fi implementat. Este inacceptabil ca planurile să se facă din birou, iar la acest preț nu cred că topografii se vor deplasa în teren. Dacă apar încurcături cu parcelele, oamenii tot la noi vor veni.

Firme din afara județului sunt dispuse să lucreze

Mai multe firme de topografie din afara județului Hunedoara s-au arătat dispuse să facă lucrări topografice pentru implementarea programului. Acestea însă, pentru a se încadra în preț, fac totul din birou, fără să se deplaseze în teren, fără să facă măsurători la fața locului, ceea ce va duce la un haos generalizat în ceea ce privește sistemul funciar. Primarul comunei Buceș, Traian Mărcuș, spune că fără ca topografii să se deplaseze în teren cu proprietarii este greu de stabilit granițele unor tarlale agricole și de lămurit oamenii de ce trebuie, eventual, diminuate sau mutate unele suprafețe. De asemenea, există multe cazuri în care oamenii lucrează un teren de o anumită suprafață fără să știe că de fapt terenul lor este ceva mai mic sau mai mare. Va fi greu de acceptat pentru om să i se refacă titlul de proprietate pe o suprafață mai mică, chiar dacă în realitate el a lucrat ani la rând acea parcelă. Toate aceste probleme care  se pot ivi nu se rezolvă decât în teren, în prezența topografului. Ori la prețul de 50 de lei pentru o tarla, este greu de crezut că topografii vor fi atât de disponibili. „Doar un primar inconștient ar accepta lucrări făcute din birou”, conchide Traian Mărcuș.

Back to top button