glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

Primarul Devei se promovează pe afişe gigantice

Petru Mărginean, primarul reşedinţei judeţului Hunedoara şi candidatul PNL pentru un nou mandat, profită de vidul legislativ privind publicitatea politică şi electorală, amplasându-şi mai multe afişe de dimensiuni considerabile în mai multe locuri din oraş.

Afişele au început să apară prin Deva la finele săptămânii trecute. Reacţiile cetăţenilor nu au întârziat, mai ales pe reţelele de socializare. Unii întreabă „din ce bani?”, alţii „a început campania electorală?” sau „cine sunt oamenii care-l însoţesc pe primar în imagine? Sigur nu sunt cetăţeni ai Devei!”.

În unele afişe, în planul secund al imaginii apar oameni fericiţi, de toate vârstele (mai mult ca sigur o fotografie preluată de pe Internet). În altele, primarul apare alături de o imagine a Cetăţii Devei în varianta ei restaurată cu bani europeni. Nu există niciun însemn electoral pe vreun afiş, însă pe ambele variante stă scris mare: „Reuşim împreună”, „Mulţumesc pentru încredere”.

Mărginean: „E o problemă personală”

Primăria Deva, prin intermediul purtătorului de cuvânt, spune că nu are absolut nimic în comun cu afişele în care apare Petru Mărginean. Primarul consideră că apariţia acestor afişe este perfect legală şi că nu trebuie să dea detalii, fiind vorba de „o chestiune personală”. „Am dorit să le mulţumesc cetăţenilor Devei pentru susţinerea acordată în implementarea proiectelor din oraş, în ultimii ani. Pe 22 martie, Autoritatea Electorală Permanentă a emis un comunicat în care arăta că publicitatea (politică –n.red.) este permisă în pre-campania electorală. Nu a început campania electorală, iar afişele sunt făcute din bani proprii. Am considerat că am o datorie faţă de cetăţeni. E o problemă personală. Nu e publicitate electorală şi nici politică”. În momentul în care i s-a atras atenţia că, totuşi, este om politic, primar candidat pentru un nou mandat şi că mesajele de pe afişe pot fi cu uşurinţă considerate drept publicitare, Petru Mărginean a replicat: „Acum, dumneavoastră puteţi interpreta cum doriţi. Eu consider că nu s-a încălcat legea cu nimic. Dacă acele afişe rămân şi pe perioada campaniei electorale, voi fi sancţionat. Nu ştiu câte vor fi amplasate, până la urmă şi nici nu doresc să spun cât au costat. Încercaţi la firmă (firma care deţine panourile publicitare)”.

La Hunedoara, promovarea e cu înregistrări video

De mai bine de o lună, în faţa Casei de Cultură din municipiul Hunedoara, funcţionează un ecran electronic pe care rulează înregistrări audio-video cu proiecte ale Primăriei din oraş. Frecvent, în imagini apare şi primarul oraşului, Viorel Arion. Ecranul a fost cumpărat cu 158.000 de lei (cu tot cu TVA) în octombrie 2014 şi fusese solicitat de către administratorii Castelului Corvinilor pentru a promova mai bine evenimentele găzduite de monumentul medieval. „Acel ecran a fost amplasat la Casa de Cultură pentru că acea zonă este mult mai circulată decât incinta castelului (situat la marginea oraşului – n.red.). Ecranul promovează atât evenimentele de la Castelul Corvinilor cât şi alte proiecte şi acţiuni ale Primăriei Hunedoara”, declară purtătorul de cuvânt al Primăriei Hunedoara, Silke Oprean.

AEP: „E legal”

În urma mai multor sesizări care vizau „starturi furate” în campania electorală pentru alegerile locale, Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat că, la nivel naţional, a făcut peste 100 de verificări şi a concluzionat că totul este, de fapt, legal. „Nu există nicio încălcare a legislației electorale în cazul partidelor politice și a persoanelor fizice care își fac publicitate politică stradală în perioadele dintre campaniile electorale, prin bannere și alte materiale de propagandă, întrucât Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali reglementează strict conduita candidaților în campania electorală”, a anunţat AEP care a precizat că bannerele, mesh-urile, panourile publicitare, steagurile, ecranele publicitare, publicitatea luminoasă şi cea pe vehicule le sunt interzise partidelor şi politicienilor doar în timpul campaniei electorale. “În perioadele dintre campaniile electorale, partidele politice pot să-și facă promovare politică prin orice mijloc permis de legile care reglementează domeniul publicității”, se mai arăta în comunicatul AEP de săptămâna trecută.

PACT: „E imoral”

În urma concluziilor trase pe tema publicităţii politice de către AEP, Platforma Acţiunea Civică a Tinerilor declară că situaţia este imorală. „Publicitatea politică nu este guvernată de absolut nici o regulă, decât de legea publicității. Așa cum putem face reclamă la orice, de la apă minerală la șampon, așa putem face reclamă, se pare, și la candidații unor partide politice (…) Din punctul nostru de vedere este complet imoral și greșit ceea ce se întâmplă, pentru că, practic, în afara campaniei electorale poți face mai mult, poți cheltui mai mult, poți afișa mai multe bannere (…) sau împărți mai multe broșuri decât în timpul campaniei electorale. Este un nonsens (…) Există un vid legislativ, candidații reclamă, poate, pe bună dreptate că trebuie să se facă cunoscuți, că trebuie să strângă semnături, dar, în același timp, mi se pare anormal ca să poți face mai mult în afara campaniei decât în timpul campaniei, fără niciun fel de reguli”, a declarat liderul PACT, Sebastian Burduja, citat de Agerpres. Conform agenţiei amintite, PACT ia în calcul posibilitatea de a acționa în instanță câțiva candidați, pentru ca ulterior, pe baza sentințelor judecătorești, să oblige legiuitorii să completeze acest vid.

Tags

2 Comments

  1. Acel panou este ilegal amplasat in intersectia Carpati cu 22 decembrie.Obstructioneaza vizibilitatea semaforului pentru pietoni ,acestia nevazand culoarea semaforului ,blocand vizibilitatea si a color aflati in trafic,fiind un real pericol .Daca nu il desfinteaza de acolo, am sa- l dau in judecatata pe primar,dar si pe proprietarul panoului.In Deva stunt multe astfel de panouri amplasate in intersectii,.Rusine! Cred ca Viata oamenilor e mai importanta decat reclamele personale pentru primar,si alt gen de reclame.

Back to top button
Close
Close