glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

Apa „otrăvită” – motiv de panică în Deva. Capetele echipei de comunicare a ApaProd, pe cale să „cadă”. Doar atât, deocamdată.

Consiliul Județean Hunedoara a anunțat, ieri, că a dispus o anchetă a corpului de control la societatea ApaProd, după incidentul de vineri, atunci când peste 10 localități din județ au rămas fără apă, din cauză că aceasta nu era potabilă. Președintele Adrian David a cerut și demiterea echipei de comunicare a ApaProd, pe motiv că situația de criză a fost gestionată ineficient. Panica a fost creată și de declarațiile edilului din Deva, care, fără a se informa asupra problemei, a declarat la un post de televiziune local că „a văzut pe facebook” că apa a fost otrăvită, fără să infirme acest zvon, care nu era nici pe departe real.

„Avem concluzii și avem măsuri de instituit. Pe de-o parte, s-a comunicat foarte prost incidentul de vineri. SistareaIMG_1677 apei potabile a fost făcută în pripă, neanunțată de către operatorul regional, care a condus la o stare de neliniște a populației, chiar în pragul panicii. Aceasta ar fi o primă concluzie, că s-a comunicat foarte prost. Pe de altă parte, se impune o analiză fermă, printr-un control pe care l-am dispus în această dimineață la ApaProd , pe axa unitatea de implementare a proiectului – executantul lucrării. Vrem să vedem unde s-a greșit, pentru că această situație neplăcută de vineri a avut o cauzalitate clară. Vrem să vedem cine a greșit. (…) Nu intră în atribuțiunile mele să dispun încetarea contractelor de muncă. Din punctul meu de vedere, s-a comunicat foarte prost și am solicitat încetarea rapoartelor de muncă cu echipa de comunicare a ApaProd, care s-a dovedit, din punctul nostru de vedere, ineficientă într-o situație de criză”, a declarat, luni, în cadrul unei conferințe de presă, președintele CJ Hunedoara, Adrian David.

Tot ieri, de această dată în ședința de Consiliu Local Deva, Victor Arion, managerul ApaProd, a fost chemat să dea explicații pentru situația de vinerea trecută. Acesta a spus că își asumă lipsa de comunicare, dar susține că a fost luată decizia opririi furnizării apei potabile pentru a nu pune în pericol sănătatea populației. „Joi după-masă, laboratorul a constatat că unul dintre parametrii de potabilitate nu era în regulă, adică apa avea culoare. Am încercat joi spre vineri să facem tot ce ne-a stat în putință să limpezim apa, nu am reușit, și am luat decizia să oprim furnizarea apei. Eu zic că a fost o decizie corectă. Nu ne puteam permite să furnizăm apă, atât timp cât ea nu avea turbiditatea corespunzătoare. Eu de joi noaptea, până vineri seara, împreună cu colegii mei, am făcut tot ce ne-a stat în putință. Nu îmi puteam permite să dau apă murdară toate zilele acestea, până se spălau toate rețelele din Deva. Acest lucru nu se termina nici în două săptămâni. Eu cred că am fost corect. Au mai existat zvonuri că apa din Deva este otrăvită. Vreau să vă spun că singurul parametru în neregulă a fost turbiditatea”, a declarat, în fața Consiliului Local Deva, directorul ApaProd, Victor Arion.

Apa „otrăvită”, motiv de panică creat de primarul Devei

Vineri, apa a fost sistată în 11 localități, dar doar în una dintre ele edilul a ieșit în public să spună că în spațiul virtual se spune că „apa a fost otrăvită”, creând și mai multă panică în rândul populației. Fără să se informeze înainte de a da un interviu și să infirme acest zvon, edilul a declarat: „De când am ajuns la birou, telefoanele îmi sună în continuu, nu știu ce să le răspund. Am văzut pe pagina de facebook că apa este otrăvită… Nu știu, în ce țară trăim!? Nu se poate ca cineva să nu aibă o responsabilitate vizavi de ce se întâmplă”, spunea, nonșalant, într-un interviu dat pentru postul Antena 1 Deva, primarul Petru Mărginean. Ieri, în cadul ședinței de Consiliu Local, edilul a continuatPetru Marginean  1135 în același registru: „În numele cetățenilor și al Consiliului Local, noi vă cerem scuze că v-am supărat, dar cred că este de datoria noastră, domnule director, să fim informați când se întâmplă vreun incident, pentru că așa este normal. Eu și nimeni altcineva, nici măcar președintele Consiliului Județean, la ora 8, nu știam de această problemă. Cred că ar fi fost normal ca să ieșiți într-o conferință de presă, și atunci nimeni nu mai suna la primărie să spună <Domnule primar, apa este otrăvită> și să intre lumea în panică”, a declarat primarul Petru Mărginean.

DSP Hunedoara: Probele au avut rezultate conforme

SONY DSC
SONY DSC

Cecilia Birău, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Hunedoara, spune că apa a fost bună de băut toată săptămâna trecută, inclusiv apa care a ajuns vineri într-o anumită parte a municipiului Deva: „Noi facem teste şi analize urmând strict toate prevederile legale în domeniu. Probele microbiologice prelevate pe data de 24 martie au avut rezultate conforme. În data de 25 martie s-au prelevat probe de apă din zona Micro 15, unde a fost apă datorită apropierii de rezervoarele de pe Sânpetru. Şi rezultatele acelor probe sunt corespunzătoare”.

Tags
Back to top button
Close
Close