glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Primarul Devei a decis: „Fără penali în funcții publice”

Primarul municipiului Deva, Florin Oancea, a semnat vineri inițiativa „Fără penali în funcție”. Edilul șef al reședinței de județ este de părere că „gesturile mici ale fiecăruia dintre noi contează pentru un viitor mai bun pentru toți”.

Săptămâna trecută o caravană „Fără Penali” a încercat să îi convingă și pe hunedoreni să semneze pentru ca persoanele condamnate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție să nu mai poată accede în funcții publice. Inițiativa este una cetățenească, la nivel național, la care s-a raliat și partidul USR. Inițiatorii și-au propus să strângă 500.000 de semnături pentru ca proiectul de lege să ajungă în Parlament, dar au, până la ora actuală, în întreaga țară, aproximativ 700.000 de semnături. În județul Hunedoara s-au strâns până în prezent aproape 20.000 de semnături. Unul dintre cei care semnat la finalul săptămânii trecute inițiativa „Fără penali în funcție” a fost chiar primarul Devei, Florin Oancea. „Am semnat astăzi (n. red. vineri) într-o zi cu o semnificație aparte, pentru inițiativa #fărăpenaliînfuncțiipublice, cu convingerea că, uneori, gesturile mici ale fiecăruia dintre noi contează pentru un viitor mai bun pentru noi toți!”, a scris pe pagina sa de socializare, Florin Oancea.

Obiectivul acțiunii este ca până la finalul anului 2018 să înainteze Parlamentului un proiect de revizuire a Constituţiei prin care să se interzică persoanelor condamnate penal la pedeapsa închisorii să candideze la alegerile locale, parlamentare şi prezidenţiale, dacă au săvârşit infracţiuni în mod intenţionat. Peste 690.000 de semnături au fost strânse în întreaga țară pentru depunerea acestui proiect. Regula este însă ca în 21 de județe să se atingă pragul de 20.000 de semnături. „Am depăşit pragul în Bucureşti, Constanţa, Sibiu, Braşov, Cluj şi Timiş. Celelalte judeţe în care suntem aproape sunt Arad, Bihor şi Iaşi. Mai sunt 12 judeţe unde în această ultimă lună de campanie trebuie să ajungem la pragul de 20.000 de semnături. Aceste 12 judeţe, care sunt ţinta caravanei despre care o să vorbesc în continuare, sunt următoarele: Tulcea, Galaţi, Neamţ, Bacău, Suceava, Vaslui, Prahova, Argeş, Dolj, Hunedoara, Alba şi Mureş. Acestea sunt judeţele în care vom aloca şi recomandăm tuturor cetăţenilor români să aloce resurse, pentru a ajunge la pragul de 20.000 de semnături”, a declarat președintele USR, Dan Barna.

19.786 de semnături au fost strânse în județul Hunedoara, până ieri la ora 16:30