glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateÎnvățământ

Decebalistul Călin Ilieș, pe podiumul Campionatului Mondial de Dezbateri Academice pentru Liceeni

Lotul național al României la dezbateri academice a urcat pe podiumul Campionatului Mondial de Dezbateri Academice pentru Liceeni (World Schools Debating Championship), pentru prima dată în 14 ani de când participă la această competiție. Pentru prima dată în echipa națională a României pentru Campionatul Mondial a făcut parte și Călin Ilieș, elev al Colegiului Național „Decebal” Deva.

La finalul lunii iulie, a avut loc Campionatul Mondial de Dezbateri Academice pentru Liceeni – World Schools Debating Championship (WSDC), la care a participat și o echipă reprezentând România. Pentru prima dată în 14 ani de când participă la această competiție, Lotul Național al României urcă pe podium, ocupând, ca echipă, locul 1 la categoria sa de limbă (la categoria English as a Foreign Language, limba engleză ca limbă străină). Mai mult decât atât, Smaranda Moroșanu, debater în lotul național, a primit premiul de Cel mai bun vorbitor la aceeași categorie de limbă (Best EFL Speaker). Cea de-a treia mare realizare a Lotului național de anul acesta este faptul că, tot pentru prima dată, România avansează dincolo de fazele preliminarii, în cele eliminatorii, ceea ce îi situează pe a 14-a poziție la nivel mondial. Singurul elev din județul Hunedoara care a făcut parte pentru prima dată din echipa națională a României pentru Campionatul Mondial este Călin Ilieș, elev în clasa a XII-a la Colegiul Național „Decebal” Deva.

Dezbateri despre Parlament

Anul acesta campioană mondială a fost China, urmată pe locul al doilea de India și pe trei de Anglia. „Lotul României a concurat alături de țări cu tradiție în practicarea dezbaterilor academice printre care Canada, Wales sau Scoția echipe care s-au situat mai jos în clasament și care provin din sisteme educaționale în care dezbaterile academice sunt materii studiate în școală. Printre temele dezbătute în runde se numără: ‹Acest Parlament crede că statele ar trebui să permită tuturor migranților care muncesc dar care nu au statut de cetățean să voteze în cadrul alegerilor locale și naționale› sau ‹Acest Parlament regretă convingerea larg răspândită că a fi mamă este o experiență plină de satisfacții›. Încă din anul 2004, o echipă formată din 5 tineri debateri, arbitri și antrenori participă la WSDC, cea mai prestigioasă competiție, la nivel mondial, în acest domeniu”, au declarat reprezentanții Asociației Române de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR).

Ediția din 2018 s-a desfășurat la Zagreb, în Croația, în perioada 17-27 iulie, iar echipa de liceeni a fost formată din: Smaranda Moroșanu, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Iași, începând din toamna lui 2018 studentă a prestigioasei Universități din Oxford,  Miruna Cozianu, elevă în clasa a XI-a (acum a XII-a) la Colegiu Național „Emil Racoviță” din Iași, Alexandru Dănescu, elev în clasa a XI-a (acum a XII-a) la Colegiul Național Bilingv „George Coșbuc” din București, Călin Ilieș, elev în clasa a XI-a (acum a XII-a) în cadrul Colegiului Național „Decebal” din Deva și Teodora Munteanu, elevă în clasa a XII-a (acum absolventă) la Colegiul Național „George Coșbuc” din București.