glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Primăria Hunedoarei trece la penalizări. Firma care montează containerele îngropate, sancţionată financiar pentru întârzieri

Primăria Hunedoarei a decis să aplice o penalizare în valoare de 17.000 de lei firmei care a câştigat licitaţia pentru montarea mai multor platforme îngropate de colectare a deşeurilor menajere. Bobouţanu spune că este prima sancţiune de acest fel aplicată de Primăria Hunedoarei, cel puţin în ultimii 10 ani.

La 20 februarie, anul acesta, în Hunedoara ar fi trebuit să existe 20 de platforme îngropate pentru colectarea deşeurilor menajere. În realitate, la data amintită, nici măcar vreo cinci nu erau în acest stadiu. „Acum sunt 16 platforme îngropate funcţionale şi ar mai trebui să fie montate 4, ca să ajungem la prima fază a contractului. Nu mi se pare corect ca eu să fiu înjurat pentru că nu-şi fac alţii treaba. Unii nu înţeleg că abordarea Primăriei Hunedoara s-a schimbat, crezând că e ca pe vremuri nu demult trecute, când nu prea exista vreo sancţiune pentru cei care nu-şi respectă angajamentele. A fost o licitaţie, au fost mai multe firme, a fost desemnat un câştigător, s-a semnat un contract cu nişte clauze, iar acel contract conţine şi penalizări în cazul în care vreuna dintre părţi nu îşi respectă obligaţiile. Cine vrea să lucreze cu Primăria Hunedoarei trebuie să se asigure că este capabil să-şi respecte obligaţiile asumate prin contract. În caz contrar, se aplică penalităţi. Aşa s-a întâmplat şi în cazul firmei care a câştigat contractul pentru platformele îngropate”, declară Dan Bobouţanu.

O reacţie surprinzătoare

Contracul în valoare de 1 milion de lei pentru amenajarea şi montarea a 50 de platforme îngropate pentru colectarea gunoiului menajer în Hunedoara a fost câştigat de firma timişoreană Alencon. Patronul acesteia, Ionuţ Zonga   a avut o reacţie mai rar întâlnită, în sensul în care nu a încercat să dea vina pe vreo instituţie a statului, ori să invoce vreo situaţie total neprevăzută: „Nu prea am nimic de comentat referitor la decizia Primăriei Hunedoara. Noi am avut o colaborare cu o firmă din Spania care ne-a livrat mai multe componente neconforme şi din cauza asta am întârziat. Nu o să contestăm sancţiunea în instanţă. Nu am de ce, când sunt vinovat, eu recunosc. E ca şi atunci când trec pe roşu”.