glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Primăria Devei vrea un „centru de gros” pentru produse alimentare

Primăria reşedinţei de judeţ intenţionează să amenajeze un centru comercial de gros pentru produse alimentare care să „scurteze distanţa” de la producător la consumator şi să fie, în acelaşi timp, un contribuabil important la bugetul locale. Deocamdată se discută două variante: o investiţie privată, sau o asociere cu primăriile din Simeria, Hunedoara şi, eventual, Consiliul Judeţean.

Cel mai mare centru comercial de gros pentru produse alimentare din Transilvania se află la Cluj – Napoca, are aproape 7 hectare (cu tot cu parcări, depozite, căi de acces şi clădiri administrative), o hală de peste 4.000 de mp şi o capacitate de depozitare de 3.000 de metri cubi, din care mai bine de jumătate este alocată spaţiilor cu instalaţii de refrigerare şi congelare.

Unul mai mic decât cel de la Cluj

Primarul Mircia Muntean şi viceprimarul Răzvan Mareş au vizitat, săptămâna trecută, centrul amintit, iar zilele trecute au iniţiat o discuţie cu un fond de investiţii care ar putea fi interesat de un obiectiv similar la Deva. „Nu avem nevoie de un centru atât de mare precum cel de la Cluj – Napoca, dar, în centrul judeţului Hunedoara este nevoie de un centru de gros pentru produse alimentare. Cel de la Cluj a costat 5 milioane de euro şi a fost realizat de Consiliul Judeţean de acolo în colaborare cu patru primării. Noi vom merge, mai întâi, pe varianta unei investiţii private. Credem că, la Deva, s-ar preta un centru de gros pe circa 4 hectare. Avem nevoie de aşa ceva din mai multe motive. De exemplu, acea aşa-zisă piaţă din spatele unităţii de pompieri, numai piaţă nu se poate numi. Dacă am avea un centru de gros, am putea promova producătorii locali, le-am asigura întâietate la mesele din hala de marketing şi s-ar elimina mai mulţi intermediari de pe lanţul comercial, lucru de care vor beneficia consumatorii din toată zona, inclusiv oraşele Simeria, Călan şi Haţeg”, spune Răzvan Mareş, viceprimarul Devei.

Mai greu cu terenul

În cazul în care s-ar ajunge la ideea unui parteneriat public-privat pentru construirea unui centru de gros pentru alimente, sau a unei asocieri cu alte instituţii publice, Primăria Devei ar avea dificultăţi în a pune la dispoziţie cele 4 hectare de teren necesare. „Primăria mai are în proprietate câteva suprafeţe de asemenea dimensiuni. Una ar fi în zona numită «dincolo de linii», dar acolo terenul e cam mlăştinos. Ar mai fi şi în zona Sântuhalm, dar acolo, mai întâi, trebuie să finalizăm reîmproprietăririle pe baza Legii 10, abia după aceea vedem ce suprafeţe rămân la dispoziţia municipalităţii. Oricum, un lucru e cert, în opinia mea: Deva şi judeţul Hunedoara au mare nevoie de un asemenea centru de gros, care va însemna preţuri mai mici pentru consumatorul final dar şi o mai clară identificare a producătorilor. Acum, în pieţe, nu mai ştii care e producător adevărat şi care nu”, spune Mareş. Viceprimarul Devei spune că, în situaţia în care nu se va reuşi atragerea unei investiţii private pentru realizarea centrului amintit, se va apela la ideea unei asocieri Deva – Simeria – Hunedoara. “Ar fi nemaimpomenit dacă şi Consiliul Judeţean ar fi dispus să intre într-o asemenea asociere”, adaugă viceprimarul.

Tags
Back to top button
Close
Close