glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

Primăria Deva va depune proiect pentru reabilitarea Incintei I a Cetății

Consiliul Local al Municipiului Deva a aprobat în şedinţa de îndată de ieri documentele pentru proiectul de intervenţie şi reabilitare la Incinta I, acte ce trebuie depuse până la data de 16 iulie, pentru a intra în cursa de finanţare nerambursabilă. Proiectul va fi depus la Agenţia de Dezvoltare Regională Vest pentru POR 2014-2020, Axa prioritară 5. Valoarea totală estimată a investiţiei este de aproape 23 de milioane de lei.

Luni expiră termenul până la care autorităţile publice locale şi judeţene din zona de vest a ţării pot depune la ADR proiecte pe axa 5.1 – dedicată finanţărilor pentru monumente istorice. Este vorba despre o a doua şansă pe care o au la dispoziţie. Primăria Devei a ratat termenul din 25 noiembrie 2016, din cauză că nu reuşise să întocmească documentaţia necesară. Refuncționalizarea incintei 1 a Cetății ar putea fi realizată cu fonduri europene, dacă proiectul care va fi depus de municipalitate va fi aprobat de Agenția de Dezvoltare Regională Vest, finanțarea urmând să se facă prin POR 2014-2020, Axa prioritară 5. Valoarea totală estimată a investiției este de aproape 23 de milioane de lei cu TVA.

Incinta I, „sufletul” Cetății

În prezent, incinta 1 a Cetății, care cuprinde vârful înălțimii, adaptându-se configurației terenului, este închisă accesului vizitatorilor din cauza riscului pentru public pe care îl prezintă starea de degradare a ruinelor și lipsei dotărilor pentru siguranța turiștilor.

Ea reprezintă partea cea mai spectaculoasă a Cetăţii Devei şi a făcut obiectul unei intenţii de conservare-restaurare-punere în valoare încă de prin 2007. Primarul de la acea vreme, Mircia Muntean, a demarat un proiect finanţat din bugetul local, dar iniţiativa s-a oprit în timp, din cauza faptului că descărcarea arheologică costa mult mai mult decât se estimase inițial. Apoi, prin 2010, Primăria Devei a depus un proiect la ADR Vest şi a obţinut 22 de milioane de lei pentru Incintele II şi III, sumă la care s-au adăugat 13 milioane din bugetul local şi 3 milioane din fonduri guvernamentale.