glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Premieră în ginecologia hunedoreană: Uter extirpat printr-o incizie de doar un centimetru

O intervenție chirurgicală în premieră pentru județul Hunedoara a fost realizată la Spitalul Județean de Urgență Deva. Unei femei i-a fost extirpat uterul printr-o incizie de doar un centimetru, operația fiind realizată de o echipă chirurgicală condusă de medicul specialist Obstetrică-Ginecologie, cu competență în chirurgie ginecologică laparoscopică, Răzvan Betea.

O femeie în vârstă de 47 de ani cu diagnosticul de uter fibromatos hemoragic (tumoră benignă) a fost vindecată complet cu o tăietură de un centimetru. Totul a fost posibil datorită unei echipe de medici tineri specialiști, devotați întru totul meseriei. Echipa de „îngeri salvatori” a fost condusă de medicul Răzvan Betea, originar din Brad, specialist în Obstetrică-Ginecologie, cu competență în chirurgie ginecologică laparoscopică. Intervenția chirurgicală cu succes, realizată pentru prima dată în județul Hunedoara – la Spitalul Județean de Urgență Deva – s-a efectuat cu ajutorul medicului Mădălina Băgăcean, a Roxanei Betea – medic specialist ATI și a întregului colectiv al secției de Ginecologie. „Femeia diagnosticată cu uter fibromatos hemoragic a scăpat de probleme după ce am efectuat cu succes prima histerectomie (n. red. intervenție chirurgicală de extirpare a uterului) totală laparoscopică (n. red. minim invazivă). Intervenția laparoscopică reprezintă standardul cel mai înalt în chirurgia ginecologică modernă. Practic, se fac 3-4 incizii abdominale cu dimensiuni între 5 și 10 milimetri. Avantajele acestei intervenții sunt superioare celei clasice și anume: trauma abdominală este redusă, incizii mici foarte puțin vizibile, mai puțină durere pentru pacientă, sângerare minimă, risc de infecții scăzut, spitalizare redusă – între 2 și 3 zile comparativ cu 7-10 zile la intervenția clasică – reintegrare socială mult mai rapidă a pacientei. De asemenea, indicațiile chirurgiei minim invazive laparoscopice sunt următoarele: fibrom uterin, prolaps genital, chist ovarian, patologie tubară, sarcină ectopică, infertilitate. Bineînțeles, astfel de intervenție necesită o experiență și un antrenament anterior în domeniu, dar și dotări corespunzătoare. Eu și colegele mele am reușit această operație, iar prin acest prim pas important ne dorim să aducem Deva pe harta ginecologiei moderne românești”, a declarat medicul Răzvan Betea.

Răzvan Betea a absolvit Colegiul Național „Avram Iancu” Brad, profil matematică-informatică în 2006. Fiind pasionat de domeniul medical și-a continuat studiile la Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” Timișoara, absolvind în 2012. Din ianuarie 2018 lucrează la Secția de Ginecologie a Spitalului Județean de Urgență Deva. În momentul de față, Răzvan urmează cursurile Institutului Oncologic „Alexandru Trestioreanu” București, pentru a se supraspecializa în ginecologie oncologică.