Post de jandarmi cu finanțare europeană, inaugurat la Zam
Jandarmii hunedoreni au inaugurat ieri, în comuna Zam, un post de lucru și totodată un proiect finanțat cu banii europeni, ce vizează crearea unei reţele regionale funcţionale de arii protejate între Munţii Apuseni şi Carpaţii Meridionali, şi în care Jandarmeria Română este partener. Postul de Jandarmi Ordine Publică Montan Vaţa de Jos – punct de lucru Zam – a primit competenţă teritorială extinsă, pe întreaga suprafaţă a siturilor NATURA 2000 ce fac obiectul prezentului proiect, respectiv în judeţele Alba, Arad, Bihor, Gorj, Timiş, Caraş Severin, Cluj şi Hunedoara.
Activităţile desfăşurate în cadrul ceremoniei au debutat cu intonarea Imnului Naţional al României şi au continuat cu oficierea serviciului religios de sfinţire a bazei modulare şi de vizitare a acesteia. „Astăzi, realizăm un pas important în ceea ce priveşte dezvoltarea structurilor montane de jandarmi şi implicit a Jandarmeriei Române. Este o structură cu o mare adaptabilitate la nevoile societăţii, cu mare capacitate de acţiune, ce pune în aplicare noi proceduri de lucru şi va reprezenta un punct de reper privind modul de îndeplinire a rolului forţelor de ordine în comunitatea locală”, a declarat generalul de brigadă Viorel Sălan, inspectorul şef al I.J.J. Hunedoara. „Este un proiect finanţat din fonduri europene, din cele peste trei milioane de euro, Jandarmeria Română a beneficiat de aproximativ 175 mii de euro, bani care au fost folosiţi pentru asigurarea dotărilor necesare funcţionării celor două posturi nou înfiinţate şi aşteptăm ca urmare a acestor eforturi conjugate să avem rezultate cât mai bune”, a declarat colonel dr. ing. Ion Peligrad, adjunctul inspectorului general al Jandarmeriei Române. În scopul atingerii tuturor obiectivelor propuse, jandarmii montani pe lângă cele două baze modulare, una la Zam, iar cealaltă la Vața de Jos, vor beneficia şi de echipament specific, necesar îndeplinirii misiunilor ce le revin, achiziţionat din fonduri europene. În prezent, IJJ Hunedoara are cele mai multe structuri montane de la nivelul Jandarmeriei Române, totalizând 9 posturi montane dispuse pe întreg teritoriul judeţului.
LIFE Connect Carpathians, o inițiativă unică în România
Proiectul LIFE Connect Carpathians constituie o iniţiativă unică în România, prin amploarea zonei de desfăşurare şi obiectivele asumate. Astfel, obiectivele principale ale proiectului sunt: asigurarea conectivităţii funcţionale, reducerea conflictului om – animale sălbatice şi creşterea gradului de toleranţă cu privire la conviețuirea cu animale sălbatice mari, promovarea conservării integrate pe termen lung, creşterea gradului de conştientizare şi de susţinere a factorilor interesaţi locali cu privire la realizarea obiectivelor proiectului. În cadrul acestui proiect, Jandarmeriei Române îi revine sarcina de a preveni şi combate faptele antisociale ce aduc atingere mediului înconjurător, în general şi fondului cinegetic, în special. „Proiectul Life Connect Carpathians este un proiect despre om şi despre natură. Implicarea şi colaborarea cu comunităţile locale este crucială”, a declarat Radu Moţ, preşedintele Asociaţiei Zarand, partener în cadrul proiectului Life Connect Carpathians. La această ceremonie, în mijlocul jandarmilor hunedoreni, au fost prezenţi peste 100 de copii, elevi ai şcolilor din comuna Zam. Jandarmii împreună cu membrii Asociaţiei Zarand şi ai Asociaţiei Fauna şi Flora International au organizat pentru copii activităţi cu caracter preventiv, educativ informativ, care au avut ca temă natura şi acţiunile de protejare a mediului.