glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Deva va avea centru de informare turistică. Nu știm însă cu ce bani va funcționa

Municipiul Deva va avea un centru național de informare și promovare turistică. Proiectul este finanțat din fonduri de la Uniunea Europeană și va costa aproximativ 550.000 de lei. Acestea sunt singurele lucruri importante pe care le știm despre acest proiect, în contextul în care, timp de cinci ani, el va trebui să fie susținut cu bani de la bugetul local.

 

Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, Primăria municipiului Deva a informat că în localitatea reședință de județ, la poalele Cetății, va fi construit un centru de informare turistică. Valoarea totală a proiectului este de 554.719,64 de lei, din care finanțarea nerambursabilă asigurată din Fondul European pentru Dezvoltare Regională, în sumă de 468.674,22 de lei, și din bugetul național, în sumă de 39.570,48 de lei. Cofinanțarea eligibilă a municipiului Deva este în valoare de 10.372,34 de lei, iar valoarea neeligibilă, inclusiv TVA, aferentă acesteia, este în valoare de 36.102,60 de lei. Centrul va avea un site de Internet și va crea două locuri de muncă, iar administrația locală speră că în urma implementării proiectului, vor fi atrași cu 25% mai mulți turiști. În prezent, contractul de achiziție a lucrărilor pentru construcția centrului este în desfăşurare.

 

Vorbe multe, lucruri concrete, ba

 

Deși proiectul sună frumos pe hârtie, reprezentanții administrației locale nu au putut da explicații la multe dintre întrebările jurnaliștilor prezenți la conferința de presă. La întrebarea „Care va fi bugetul lunar al centrului de informare și de unde vă gândiți să luați acei bani?”, răspunsul dat de directorul tehnic al Primăriei, Cosmin Vasile, a fost: „Încă nu a fost stabilit, urmează să fie stabilit, suntem doar la faza de implementare”. O colegă din primărie îi sare în ajutor. „La inaugurarea centrului veți primi toate datele. Aceste cheltuieli vor fi prinse în bugetul pe anul viitor”. Jurnaliștii insistă: „Dar, totuși, nu v-ați gândit la un buget pentru acest proiect?”. Iar răspunsul a fost în aceeași notă: „O să vi-l facem cunoscut în momentul în care o să funcționeze”, spune Cosmin Vasile. Și, din nou, colega îi dă o mână de ajutor: „Deci, conferința de astăzi nu este pentru cheltuielile viitoare ale centrului, ci pentru informarea opiniei publice, a cetățenilor, că noi îl vom construi. În momentul în care îl vom inaugura, vă vom informa despre tot ceea ce ține de cheltuiala lui”. Timp de cinci ani de zile, administrația locală va trebui să asigure un buget pentru centrul de informare, întrucât este proiect pe fonduri europene, iar acest lucru este prevăzut în contract.Centrul va fi inaugurat în data de 1 decembrie.   

Back to top button