glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Posibil referendum la Orăștie pe tema mirosului de bălegar?

Ferma de porci din Turdaș amendată de Garda de Mediu cu 30.000 de lei

Mirosul greu de suportat care „a invadat” municipiul Orăștie de câteva luni s-a lăsat cu o amendă de 30.000 de lei pentru o fermă de porci de la Turdaș și un protest. Disperat și depășit de situație, primarul municipiului este hotărât să facă toate demersurile pentru ca acest miros să fie estompat, ba chiar să organizeze un referendum pentru interzicerea fermelor de animale în localitate și în apropierea acesteia.

Aerul la Orăștie este aproape irespirabil. De câteva luni, oamenii se confruntă cu un miros urât care provine de la două ferme de porci din localitate, care ar deversa dejecțiile direct în câmp. Exasperați de această situație, zeci de orăștieni au organizat ieri un protest prin care cer autorităților să intervină pentru ca mirosul neplăcut să fie estompat. „Avem două ferme de porci, una în Orăștie și una în Turdaș. Cea din Orăștie este mai veche, are autorizație de mediu, dar anul acesta are termen de revizuire și noi ne-am gândit să le punem niște condiții pentru a funcționa, în sensul să nu mai arunce dejecțiile pe câmp – pentru că aceasta este principala cauză a mirosului. Cealaltă fermă este mai nouă, nu are autorizație de funcționare și de când și-a început activitatea, mirosurile urâte din localitate s-au amplificat. Sunt zile în care mirosul este greu de suportat, este groaznic. Oamenii au dreptate să facă protest, eu sunt de partea lor, dar cred că ar trebui ca instituțiile abilitate să-și facă treaba în acest caz. Am anunțat Agenția de Mediu, Garda de Mediu și Prefectura, iar acum rămâne să vedem ce măsuri vor fi luate. Din păcate, cei de la Garda de Mediu mi-au tot explicat că mirosurile nu sunt cuantificabile și nu au cum să le măsoare, adică nu pot identifica dacă depășesc o anumită normă legală sau nu”, a declarat primarul municipiului Orăștie, Ovidiu Bălan.

Amendă de 30.000 de lei pentru lipsa autorizației de mediu

Ca urmare a nenumăratelor sesizări, Garda de Mediu a amendat una dintre fermele de porci cu 30.000 de lei pentru lipsa autorizației de funcționare. „Referitor la mirosurile de la Orăștie sunt două societăți care au ca obiect de activitate creșterea porcilor. Prima este o societate din Orăștie, care este autorizată din punct de vedere al protecției mediului și care în prezent se află în procedură de actualizare a autorizației deoarece au fost emise concluziile BAT (Best Available Techniques), cele mai bune tehnici aplicabile de comisia de la Bruxelles. Cealaltă societate este de la Turdaș, iar în prezent nu este autorizată, adică nu deține autorizație integrată de mediu. A depus documentația la Agenție, s-a efectuat un control săptămâna trecută, iar în urma acestuia a fost sancționată cu 30.000 de lei pentru funcționarea fără autorizație integrată de mediu. De asemenea, au fost impuse măsuri specifice pentru a se evita disconfortul populației, care în mod normal sunt specificate și în autorizația de mediu. Spre exemplu, există perioade în care dejecțiile pot fi împrăștiate pe câmp (este o practică acceptată în toată Uniunea Europeană), dar trebuie corelată această activitate de fertilizare a terenurilor cu anumite condiții specifice de vreme, existând și perioade de interdicție (octombrie-noiembrie până în februarie). Așteptăm să vedem când vor primi autorizație de mediu, să vedem ce condiții vor fi impuse pentru a le verifica. În momentul de față nu există legislație pentru miros. Nu avem lege standard și nu avem laborator acreditat în România care efectuează determinări pentru miros cu olfactometru. Se pot face determinări indirecte ale mirosului, dar nu se poate măsura”, a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu, Daniel Iacob.

Referendum pentru interzicerea fermelor în municipiu

Edilul șef al municipiului susține că dacă autoritățile nu vor face nimic pentru a estompa mirosul de bălegar, este hotărât să propună și să organizeze un referendum pentru ca oamenii să decidă dacă vor sau nu să existe ferme de animale în municipiu. „Am vrut să facem un referendum odată cu cel pentru familia tradițională, dar până la urmă mai bine că nu l-am făcut că nu era validat și cheltuiam niște bani aiurea. Totuși, dacă nu se ajunge niciunde și se amplifică aceste mirosuri, o să ne gândim și la varianta aceasta, de a organiza un referendum și atunci oamenii să voteze dacă vor sau nu ferme de animale în municipiu sau în apropierea acestuia. Dacă autoritățile statului spun că lucrurile sunt în regulă, eu să nu le dau autorizația de funcționare nu pot, pentru că este un abuz în serviciu. Atunci singura variantă este să decidă oamenii dacă vor ferme de animale sau nu. Nu se poate locui în Orăștie în aceste condiții. Trebuie găsită neaparat o soluție, eu nu îmi doresc să se închidă fermele, dar trebuie să respecte anumite condiții pentru confortul populației”, a adăugat Ovidiu Bălan.

Back to top button