glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Florin Oancea: „La anul schimbăm telecabina”

Primarul Devei spune că actualul mono-liner e depăşit fizic şi moral

Opririle multe şi dese ale „telecabinei”, dar şi contrele cu iz politic din Consiliul Local pe tema instalaţiei de pe Dealul Cetăţii l-au făcut pe Florin Oancea, primarul Devei, să ia în serios varianta cumpărării unei „cabine” noi. Mai ales anul acesta „telecabina” inaugurată cu 12 ani în urmă a făcut de ruşine reşedinţa de judeţ, blocându-se de mai multe ori în timp ce transporta turişti.

Luni Primăria Devei anunţa că telecabina va fi oprită până miercuri pentru a se efectua revizia tehnică lunară. Ieri s-a revenit cu un alt comunicat, în care publicul este anunţat că e nevoie de înlocuirea unei piese din sistemul de comunicare cu transmisie radio dintre cabină şi centrul de comandă, aşa că oprirea se prelungeşte până vineri. Ca de obicei, sunt menţionate şi variantele de acces „la pas” în Cetatea Devei.

Oancea: „Nu ne permitem un nou sezon cu aceeaşi telecabină”

Contactat de „Glasul Hunedoarei”, primarul Devei, Florin Oancea, a declarat că, foarte probabil, anul viitor va fi cumpărată o nouă cabină, pentru că actuala nu mai face faţă cerinţelor nici din punct de vedere tehnic şi nici când vine vorba de eficienţă. „S-a blocat, anul ăsta, de mai multe ori, telecabina. Nu vreau să invoc iarăşi «greaua moştenire», dar asta se întâmplă dacă reparaţiile şi reviziile nu sunt făcute la timp. Poate, dacă ar fi fost făcute la timp, nu am fi avut atâtea situaţii în care telecabina să se blocheze. Mai e o problemă: la o asemenea instalaţie nu găseşti piese de schimb la ABC, ci ele se fac pe comenzi speciale şi durează până când piesa ajunge la Deva. Telecabina e îmbătrânită şi creează din ce în ce mai multe probleme, iar o reparaţie capitală, din ce am înţeles, ar fi destul de costisitoare. Nu ne permitem un nou sezon turistic cu aceeaşi telecabină. Din acest motiv, în proiectul de buget pentru 2019, vom avea prevăzută o sumă pentru cumpărarea altei cabine, care să aibă o capacitate dublă faţă de cea de acum. Sunt variante de 25, de 30 sau chiar de 40 de persoane. Am dori ca noua cabină să fie montată pe actuala cale de rulare. Sunt detalii tehnice care vor trebui analizate dar, în mod cert, ne dorim o nouă telecabină care să nu mai pună atâtea probleme tehnice şi care să scurteze timpii de aşteptare”, declară Florin Oancea.

Rodul unei zbateri politice pe bani împrumutaţi

În 2002, Mircia Muntean (pe atunci membru PNL) anunţa că doreşte să construiască o „telecabină” pe Dealul Cetăţii, astfel încât turiştii care vor să viziteze monumentul medieval să ajungă foarte uşor la destinaţie. În stilu-i caracteristic, n-a explicat de la bun început că e vorba despre un mono-liner pe şine. Aşa se face că telecabina nu e, de fapt, telecabină. Singurele cabluri pe care le foloseşte merg pe sub calea de rulare şi funcţionează, de fapt, pe principiul unui ascensor. Imediat s-a lovit în special de şicanele prefectului de Hunedora de la acea vreme, Aurelian Serafinceanu (numit de PSD). Telecabina a fost construită cu aproximativ 2 milioane de euro, bani împrumutaţi de Primărie de la o bancă.