glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Policlinica din Hunedoara, la un pas de banii europeni pentru reabilitare

Proiectul depus de Primăria Hunedoarei pentru reabilitarea Ambulatoriului Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” a intrat în faza de precontractare la ADR Vest. Asta înseamnă că sunt şanse foarte mari ca municipalitatea să obţină cele 2,3 milioane de euro de care e nevoie pentru o „reparaţie capitală” a Policlinicii.

O treime din Policlinică (latura dinspre Secţia de Boli Contagioase) a fost reabilitată, cu bani europeni, în mandatul lui Viorel Arion, în baza altui proiect al Primăriei. Acum s-au cerut bani pentru ca şi celelalte porţiuni ale clădirii să arate cel puţin la fel de bine. Proiectul vizează reparaţii ample la acoperiş, consolidări ale fundaţiei acolo unde sunt necesare, montarea de geamuri termopan acolo unde încă există ferestre cu rame de lemn şi termoizolarea integrală a clădirii. Lucrări şi mai ample vor avea loc la interioare. Aici toată pardoseala (neînlocuită încă de când a fost construită Policlinica) va fi schimbată, pereţii vor fi „desfăcuţi” de vechile finisaje şi refăcuţi cu „materiale noi şi pretabile pentru spaţii medicale”. La fel se va întâmpla şi cu tavanele, iar grupurile sanitare vor fi refăcute în întregime. Sunt vizate şi instalaţiile electrice şi termice vechi. Lucrările interioare vor viza, de asemenea, şi refacerea completă a instalaţiei de ventilare.

Sumă simbolică pentru dotări

Prin acelaşi proiect, Policlinica din Hunedoara va fi dotată cu un aparat EKG, un spirometru, un audiometru şi un scaun ORL. Valoarea echipamentelor medicale este, în total, de doar 10.000 de euro. Managerul spitalului, Radu Budae, declară: „Noi ne-am fi dorit un proiect mult mai mare pentru Policlinică, proiect care să includă şi reabilitarea clădirii dar şi dotări ample cu aparatură medicală. Apoi a venit însă o limită de finanţare impusă de ADR Vest la 2,3 milioane de euro. Ne-am spus atunci că trebuie să rezolvăm până la capăt o problemă, cea a clădirii în sine. Ar fi arătat foarte rău dacă am fi reabilitat doar o treime din clădire şi ar mai fi rămas o parte nereabilitată. Am făcut calculele estimative pentru lucrările de reabilitare şi au mai rămas, până la limita maximă, 10.000 de euro pentru dotări cu aparatură medicală. Pentru aceste investiţii vom avea însă la dispoziţie fonduri de la Consiliul Local, fonduri guvernamentale sau, de ce nu, chiar fonduri europene. Sunt sigur că se vor găsi soluţii de finanţare şi pentru aparatura medicală de care mai e nevoie în Policlinică”.
Primăria Hunedoarei a mai câştigat, anul trecut, un proiect cu finanţare europeană destinat spitalului. De data aceasta este vorba despre clădirea principală a unităţii sanitare amintite care va fi reabilitată energetic cu aproximativ 5 milioane de euro, bani obţinuţi tot prin intermediul ADR Vest.