glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Amenzi rutiere plătite la jumătate în 15 zile

Prelungirea perioadei în care amenda poate fi plătită la jumătate şi termenul de prescripție a amenzii pentru lipsa rovinietei sunt doar două dintre noutățile pe care șoferii trebuie să le cunoască. Noile măsuri au intrat în vigoare la 1 ianuarie.

Regimul juridic al sancțiunilor rutiere a fost modificat ca urmare a intrării în vigoare a legii 203/2018. Începând cu luna ianuarie a acestui an, șoferii pot plăti jumătate din cuantumul amenzii în 15 zile de la momentul primirii procesului verbal. Termenul de plată a fost mărit considerabil față de vechea situație când amenda putea fi plătită la jumătate timp de doar 48 de ore de la momentul primirii procesului-verbal. Totodată, amenda nu se mai poate plăti direct polițistului, astfel că un șofer care este sancţionat va trebui să plătească amenda într-un cont unic al Trezoreriei Statului.

Amenzi dacă noul proprietar nu anunță tranzacția

O altă modificare valabilă începând cu luna ianuarie a acestui an este legată de folosirea rovinietei. De exemplu, dacă un proprietar a vândut o mașină și noul proprietar circulă fără rovinietă, cel din urmă este sancționat, în cazul în care vechiul proprietar dovedește că a vândut mașina. Prescrierea amenzii pentru lipsa rovinietei valabile se face în patru luni și nu în șase luni ca până acum. Înmatricularea mașinilor cumpărate la mâna a doua se suspendă dacă noul proprietar nu anunță tranzacția în 90 de zile de la efectuarea ei. Amenda pe care o va primi un șofer care circulă cu o mașină față de care s-a dispus suspendarea înmatriculării este de 2.900 de lei. O altă noutate este aceea că marja de eroare a aparatelor radar nu mai poate fi folosită ca motiv pentru contestarea amenzilor pentru depășirea limitelor de viteză. Procesul-verbal prin care se reține permisul de conducere trebuie să conțină mențiunile cu privire la aplicarea sancțiunii complementare a suspendării dreptului de a conduce, durata suspendării și temeiul legal. Dacă procesul-verbal nu întrunește toate aceste date, va putea fi anulat în instanță.