glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Ploile au făcut ravagii pe traseele din Retezat

Toate podeţele de pe principalele trasee au fost duse de viituri

Ploile din ultima vreme şi mai ales ruperea de nori de săptămâna trecută (din noaptea de miercuri spre joi) au distrus podeţele aflate pe principalele trasee din Masivul Retezat. Salvamontişii şi rangerii au început să le refacă, dar nu pot estima când anume vor termina operaţiunile.

În noaptea de miercuri spre joi, în Retezat s-a produs o rupere de nori asemănătoare cu cea din vara anului 1999 (când mai mulţi oameni au murit lângă barajul de la Gura Apelor din cauza unui torent ce a dărâmat barăcile în care locuiau). Viiturile formate pe toate râurile de munte din zonă au rupt podeţele existente pe traseele turistice. „Ne-am trezit fără niciun podeţ. S-a rupt până şi cel de la Poiana Pelegii, unde am încercat noi să-l facem cu ramforsări metalice şi alte elemente de siguranţă. A fost o rupere de nori cu o putere asemănătoare celei din 1999, când ştie toată lumea ce s-a întâmplat. Cred că s-a apropiat de 75 la sută din ce a fost în urmă cu 19 ani. Am început, cumva-cumva, să refacem podeţul de la Pietrele, noi şi colegii rangeri de la Administraţia Parcului Naţional Retezat. Am primit sponsorizare de la ArcelorMittal nişte grinzi metalice şi lucrăm acolo, dar, deocamdată, nu ştiu cum ducem materialele pentru că şi drumul e distrus. În rest, acum, nu mai avem niciun podeţ întreg pe vreun traseu principal. S-a dus şi podeţul din Curba Soacrei, de pe traseul mai scurt spre Genţiana, s-au dus mai toate podeţele. Turiştii care vor să vină în Retezat în săptămânile următoare trebuie să fie foarte prudenţi şi să ştie că nu pot traversa acele cursuri de apă decât dacă sunt dispuşi să se ude la picioare”, spune Ovidiu Bodeanu, şeful Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara.

Drumurile, o urgenţă

Liderul salvamontiştilor hunedoreni atrage atenţia asupra problemei drumurilor. Drumul spre Poiana Pelegii, în amonte de barajul de la Gura Apelor, e rupt în trei locuri. „Din Poiana Pelegii era cel mai uşor să extragem eventualii turişti accidentaţi în zona centrală a masivului. Trebuie văzut şi făcut ceva astfel încât să-l putem parcurge măcar cu acel ATV dotat cu targă pe care îl avem. Drumul spre Râuşor, am înţeles că se lucrează la reparaţii, şi, din ce ştiu eu, stricăciuni sunt şi pe drumul spre Stâna de Râu. Pe drumul spre Pietrele nu se mai poate merge nici cu tractorul pentru că, practic, vreme de o zi, din cauza ploilor abundente, s-a transformat în albie de râu”, adaugă Bodeanu.