glasul-hd.ro Web analytics

ComunitateÎnvățământ

Oportunitate pentru tineri de a dobândi o calificare: învățământul profesional și cel dual.

Astăzi este ultima zi de înscrieri

Absolvenții claselor a VIII-a care nu au susținut Evaluarea Națională sau care nu doresc să urmeze cursurile liceale, dar doresc să dobândească o calificare, au o oportunitate de neratat: învățământul profesional sau cel de tip dual. Atenție, însă, pentru că astăzi este ultima zi de înscrieri la acest tip de învățământ.

Din păcate, județul Hunedoara, la fel ca și multe alte județe din țară, se confruntă cu o criză a forței de muncă. Deși la nivelul județului există sute de locuri de muncă, majoritatea șomerilor aleg să beneficieze de ajutoare sociale sau să „lucreze cu ziua” decât să se angajeze cu program normal la o firmă. Se caută crescători de animale, electricieni, mecanici, ospătari, bucătari, tâmplari, instalatori, dulgheri, spălători, vopsitori, tinichigii, ingineri, chiar șefi pe diverse departamente, dar cu toate acestea operatorii economici se plâng că nu au cu cine lucra. O soluție concretă pentru stoparea crizei forței de muncă este învățământul profesional și cel de tip dual.

Sute de locuri disponibile pentru „dobândirea unei meserii”

Înscrierile pentru învățământul profesional și cel dual au început săptămâna trecută, iar reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara reamintesc tuturor celor interesați de a dobândi o meserie că astăzi este ultima zi în care mai pot depune cereri. La nivelul județului Hunedoara sunt disponibile 25 de clase pentru învățământul profesional de masă și cinci pentru învățământul dual. Numărul total de locuri alocate pentru aceste forme de învățământ este de 824 (700 – profesional și 124 – dual).

Beneficiile învățământului profesional-dual

Tinerii care urmează învățământul profesional au posibilitatea să acumuleze experienţa practică prin pregătirea în grupe de lucru, sub supravegherea unui tutore de practică şi va fi pregătit pentru a se adapta mai bine şi mai repede cerinţelor unui loc de muncă. În plus, fiecare elev care intră în învățământul profesional primește o bursă de 200 de lei pe lună. Elevul are tutore de practică de la angajator, iar la finalizarea studiilor elevul primește un certificat de calificare nivel III în cadrul european al calificărilor, recunoscut în orice stat european. În plus, după încheierea celui de-al treilea an de studiu, elevul se poate înscrie în învăţământul liceal tehnologic, unde poate absolvi inclusiv cu o diplomă de Bacalaureat. La învățământul dual, elevii fac practica la agentul economic, deci se pregătesc direct la locul de muncă. Practic, elevul are contact direct cu agentul economic, învață ce este disciplina la locul de muncă, modul în care colaborează în echipă, își dezvoltă alte competențe decât cele în sistemul clasic de învățământ. Totodată, beneficiază de o bursă suplimentară din partea agentului economic de încă 200 de lei, cel puțin egală cu bursa acordată de stat. În plus, elevii înscrişi în învăţământul dual pot beneficia de masă şi cazare gratuite în cantinele şi internatele şcolare.