glasul-hd.ro Web analytics

ActualitateAdministrație

În proiectul Ulpia a rămas doar Amfiteatrul

Consiliul Judeţean a renunţat la ideea de a restaura şi conserva Forul Roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Responsabilii instituţiei spun că au fost nevoiţi să ia această decizie pentru a putea să acceseze, totuşi, bani europeni destinaţi Amfiteatrului din cadrul vechii capitale a provinciei romane Dacia.

CJ Hunedoara mai are la dispoziţie mai puţin de o lună pentru a depune la ADR Vest un proiect prin care să încerce atragerea de bani europeni pentru restaurarea, conservarea şi valorificarea turistică şi culturală a Ulpiei Traiana Sarmizegetusa. A mai făcut acest lucru în 2016, dar iniţiativa a fost respinsă din cauza lipsei unui document de mediu care, în mod normal, se poate emite numai în baza unui proiect tehnic. Cum CJ Hunedoara nu a riscat să cheltuiască bani pentru un proiect tehnic despre care nu era sigur că va fi finanţat, demersul iniţial s-a oprit în noiembrie 2016.

Diminuare cu 20 la sută

ADR Vest a deschis un nou apel de proiecte pe axa de finanţare în care se încadrează şi monumentele istorice. Termenul de depunere e 16 iulie 2018. Consiliul Judeţean e pe ultima sută de metri. Pentru a nu fi refuzat încă o dată pe motiv că proiectul său nu are anexată şi documentul de mediu numit „decizia etapei de încadrare”, a renunţat la partea referitoare la Forul Roman şi merge mai departe doar cu Amfiteatrul. Astfel, CJ Hunedoara nu va mai cere 4,75 milioane de euro, ci aproximativ 3,8 milioane. „Forul Roman avea o pondere financiară în proiect de aproximativ 20 la sută. Am decis să mergem mai departe doar cu Amfiteatrul astfel încât să nu ne mai blocăm de acel document emis de autorităţile de mediu. În zilele următoare depunem proiectul la Direcţia pentru Cultură, care-l va trimite spre avizare la Ministerul Culturii. Sperăm să primim în timp util avizul Ministerului. Nu prea avem încotro: reducem valoarea totală a proiectului cu 20 de procente, şi încercăm să obţinem, totuşi, bani europeni pentru Ulpia Traiana. Important este să avem măcar Amfiteatrul restaurat şi conservat. Ar fi mult mai mult decât nimic. Pentru Forul Roman sperăm să găsim o altă sursă de finanţare”, declară vicepreşedintele CJ Hunedoara, Sorin Adrian Vasilescu.

Idei multe, reuşite mai puţine

Cu trei-patru ani în urmă, atât Consiliul Judeţean cât şi mai multe primării din judeţ anunţau că vor să ceară bani pentru restaurarea-conservarea de monumente. Până acum, doar Primăria Hunedoarei a reuşit, dar după un „meci tur-retur” cu ADR Vest, proiectul său fiind iniţial considerat neeligibil în iulie 2016, refăcut şi redepus de Primărie în noiembrie 2016. Pentru Sarmizegetusa Regia, experţii în domeniu au stabilit că ar fi nevoie de 60 de milioane de euro, aşa că n-a mai putut fi vorba despre vreun proiect finanţat prin ADR Vest (limita de finanţare fiind de 5 milioane de euro). Primăria Orăştiei are depus un proiect pentru fortificaţia bisericilor medievale din centrul oraşului. Dacă va reuşi şi Consiliul Judeţean să se încadreze în termen şi să aibă un proiect pentru Ulpia Traiana declarat eligibil, bilanţul ar putea fi considerat drept satisfăcător.