glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

Petre Tobă, ministrul desemnat la Interne, martor în dosarul „Berbeceanu”

Chestorul Petre Tobă, ministrul desemnat al Afacerilor Interne, este martor în dosarul „Berbeceanu”. Acestea este în prezent inspector șef al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) și este unul dintre martorii cheie în procesul fostului șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, comisarul șef Traian Berbeceanu.

Referitor la audierea ca martor a şefului Poliţiei Române, Traian Berbeceanu a spus că, încă din 2012, a informat IGPR despre faptele penale şi disciplinare comise de cei trei foşti anchetatori ai săi. Potrivit unei interceptări deținute de procurorii DNA, într-o discuție telefonică fostul șef al BCCO Alba Iulia îi spunea adjunctului IGPR, că superiorul său, respectiv Petre Tobă, a fost informat despre problemele de la DIICOT Alba şi BCCO Alba, inclusiv despre conflictul său cu procurorul DIICOT Ioan Mureșan, dar nu a făcut nimic. În aceeaşi discuţie, adjunctul şefului Poliţiei Române spunea că la conducerea Ministerului de Interne au existat nemulţumiri legate de faptul că nu a fost prezentat raportul în care Berbeceanu prezenta problemele. Redăm mai jos interceptarea telefonică a discuției care a avut loc între Florin Robescu, adjunctul IGPR, și Traian Berbeceanu, fostul șef al BCCO Alba.

„Florentin Robescu: Ministrul de vreo trei ori i-a zis lui TOBĂ: domnul TOBĂ, nu-i normal domne. Eu de ce nu am fost informat de treaba asta? Eu de ce nu am ştiut? Mie de ce nu mi s-a prezentat raportul şi nu ştiu ce. Şi ăsta a început s-o dea în bărci: păi da, dar ştiţi că avem multe cadre şi nu ne-am gândit că o să ajungă aicea.
Traian Berbeceanu: Dar el se gândeşte la mine, un ofiţer superior de poliţie… la un şef de brigadă, la unul care mi-am dat sufletul pentru poliţia asta, deci FLORENTINE, acum tu ştii, TOBĂ avea o mie de pârghii, fără să se bage peste procurori, putea să dispună să vină ăştia… domnul SANDU, cum îi zice, inspecţia internă, să verifice aspectele pe care le-am sesizat eu cu privire la poliţişti, nimic altceva.
FR: Bă, dar ştii ce, ştii p-aia… Tu ştii? Nici mie nu mi-a venit atuncea …(neinteligibil)… îmi pare rău. Tu trebuia, tu trebuia să faci… să propui cercetare prealabilă pentru ăsta pentru MUNTEAN. Nu? Că tu erai şeful lui. …(neinteligibil)…
TB: Da, FLORENTIN, dar eu când am mers, când am fost atuncea la raport la domnul TOBĂ, când ai fost cu mine şi zicea: bă, sigur vrei să-i dau drumul? După ce m-a ţinut 12 ore …(neinteligibil)… şi i-am zis: da, categoric. Bă, îi dau drumul! I-am zis: daţi-i drumul! Şi atuncea i-am şi spus: cum vedeţi şi dumneavoastră sunt şi aspecte comise de poliţişti care sunt competenţa Ministerului, care poate să le verifice oricine. Era sesizare către Şeful Poliţiei Române. Şi stai şi te gândeşti: dacă-s fapte făcute de procurori sau prezumtive, nu mă bag că nu le pot verifica, dar alea făcute de poliţişti le pot verifica. Şi era cu totul şi cu totul altceva dacă venea Corpul de control şi zicea: bă, am discutat cu 50 de poliţişti şi uite ce-a rezultat, că toţi din brigadă i-ar fi spus şi nu se ajungea la aşa ceva. Şi atuncea nu puteau nici ăştia de la DIICOT să spună că… mizeria asta. Dar n-or vrut, că aicea a fost…
FR: N-or vrut. Păi nu vor pentru că… ce să zic?
TB: Şi JEAN o băgat tot sub preş şi cum o hotărât BICA exact aşa a făcut.
FR: Păi d-asta… dacă nu au căzut la o… la un moment dat dacă nu au căzut la o înţelegere…
TB: A fost o înţelegere clară. Eu sunt absolut convins că a fost o înţelegere”

În 16 iulie 2014, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie i-au trimis în judecată, sub control judiciar, pe Ioan Mureşan, procuror şef al DIICOT Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, represiune nedreaptă şi fals intelectual, pe Nicolaie Ioan Cean, fost procuror DIICOT în perioada 7 decembrie 2009 – 15 august 2013, în prezent pensionat, pentru complicitate la abuz în serviciu asimilat infracţiunilor de corupţie, şi pe Alin Mirel Muntean, ofiţer de poliţie judiciară în cadrul BCCO Alba la data faptelor, pentru abuz în serviciu, fals intelectual şi complicitate la infracţiunea de represiune nedreaptă. Potrivit DNA, fostul şef al DIICOT Alba şi cei doi complici ai săi au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu încercând să îl reducă la tăcere pe fostul şef al BCCO Alba şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina. Cele două dosare – cel în care Berbeceanu este inculpat şi cel în care este victimă – au fost conexate la instanţa supremă.

Ministrul desemnat al Afacerilor Interne, Petre Tobă, a primit luni aviz favorabil de la comisiile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională ale celor două Camere ale Parlamentului, decizia fiind luată în unanimitate, prin vot deschis. Petre Tobă a arătat la ieşirea de la audierea din Comisiile pentru Apărare, Siguranţă şi Ordine Publică că se simte onorat să fie prezent la şedinţă în postură de candidat pentru funcţia de ministru al Internelor şi a arătat că una dintre priorităţile lui este aceea de creştere a cadrului de siguranţă a cetăţeanului, mai ales în contextul european actual.

Back to top button
Close
Close