glasul-hd.ro Web analytics


Comunitate

Guvernul României a premiat elevii medaliaţi la olimpiade internaţionale. Sonia Şortan, singura olimpică din judeţ recompensată pentru performanţă

O singură tânără din judeţul Hunedoara, care a obţinut premii la olimpiadele internaţionale din anul 2015, a fost recompensată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice. Aceasta este Sonia Şortan, fostă elevă a Colegiului Naţional „Decebal” Deva. Tânăra a obţinut medalia de argint la Olimpiada Internaţională de Geografie, performanţă pentru care a fost recompensată de ministerul de resort cu suma de 8.330 lei.

Primul-ministru interimar al României și ministru al Educației și Cercetării Științifice, Sorin Mihai Cîmpeanu, a premiat elevii români medaliați la olimpiadele și concursurile școlare internaționale în anul 2015. Premierea s-a desfăşurat în cadrul unei festivităţi care a avut loc ieri, la Palatul Victoria (Sala Transilvania). Au fost recompensați 225 de elevi câștigători a 257 distincții (51 de medalii de aur sau premii I, 69 de medalii de argint sau premii II, 67 de medalii de bronz sau premii III și 70 de mențiuni) la olimpiadele internaționale sau regionale (juniori și seniori) pe discipline. De asemenea, au fost premiați cei 230 de profesori care i-au pregătit, precum și cele 99 de școli din care provin laureații. Potrivit reglementărilor în vigoare, cuantumurile premiilor pentru elevii care s-au remarcat la olimpiadele internaționale sunt: 12.545 lei — medalie de aur și premiul special pentru punctaj maxim, 9.720 lei — premiul I/medalie de aur, 8.330 lei— premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 lei — premiul al III-lea/medalie de bronz și 4.065 lei — mențiune (sau diplome echivalente). La festivitatea de premiere, judeţul Hunedoara a fost reprezentat de decebalista Sonia Adelina Şortan care a obţinut anul acesta medalie de argint la Olimpiada Internaţională de Geografie, care s-a desfăşurat în perioada 11 – 17 august la Moscova. Sonia a fost pregătită de profesoara Felicia Amzulescu. Tânăra este originară din municipiul Brad, iar în momentul de faţă este studentă la Facultatea de Geologie şi Geofizică din cadrul Universităţii din Bucureşti, după ce a promovat în vară examenul de maturitate cu media 9,82. Deşi a aplicat la cinci facultăţi din Marea Britanie şi a fost admisă la toate, Sonia a refuzat să plece la cursurile oferite gratuit de instituțiile britanice pentru că nu își poate permite cazarea și masa.

Back to top button
Close
Close