glasul-hd.ro Web analytics


Actualitate

Decembrie bate la uşă, dar autorităţile încă mai caută soluţii pentru încălzirea Devei şi a Văii Jiului

Ieri a avut loc la Petroşani o primă rundă de discuţii între reprezentanţi ai CEH şi ai autorităţilor locale pe problema termoficării. Nu s-a „bătut în cuie” nicio soluţie. Minele din Valea Jiului nu reuşesc să producă atât cât e nevoie, pentru importuri de cărbune nu mai e timp şi, oricum, n-ar exista nici banii necesari, iar răspunsurile sunt date cu „dacă…”. Astăzi, la Prefectură, este programată o nouă rundă de discuţii la care este aşteptat şi directorul general al CEH, Emil Floruţ.

În ultima vreme, reprezentanţii CEH s-au ferit să facă declaraţii cu date concrete legate de problema termoficării. În acelaşi „trend” s-a încadrat şi declaraţia făcută ieri, pentru „Glasul Hunedoarei”, de către directorul Termocentralei Mintia, Nicolae Codreanu, în contextul în care deputatul Bogdan Ţîmpău afirma că unitatea amintită are stocuri de cărbune doar pentru două-trei zile. „Stocurile sunt într-o permanentă mişcare. Nu comentez declaraţii făcute de politicieni, indiferent de culoare politică. Divizia minieră are un grafic de livrare. În opinia mea, va fi nevoie de importuri de cărbune. S-a făcut o analiză şi, pentru depăşirea vârfului de iarnă, cele două termocentrale (Mintia şi Paroşeni – n.red.) ar avea nevoie de circa 100.000 de tone de huilă (lunar – n.red.) pentru programul de trecere a vârfului de iarnă. Noi am făcut demersuri pentru achiziţia de cărbune şi din alte surse încă din iulie, iar chestiunea aceasta se discută acum la cel mai înalt nivel”, a declarat Codreanu. Directorul Termocentralei Mintia a refuzat să spună pentru ce perioadă sunt suficiente stocurile actuale de cărbune, motivând că unitatea „funcţionează pe o piaţă de energie în care preţurile sunt volatile, iar asemenea date ţin de o anumită confidenţialitate, nu sunt de uz public”. „Noi vom furniza energie termică instituţiilor şi beneficiarilor racordaţi la sistemul centralizat”, a adăugat, la final, Nicolae Codreanu.

Minerii sunt rugaţi să renunţe la libere

Tot ieri, în urma unei întâlniri ce s-a desfăşurat la Petroşani, viceprimarul Devei, Ovidiu Moş, a explicat situaţia, iar aceasta nu arată bine deloc: „Stocurile actuale sunt foarte mici (suficiente pentru doar patru – cinci  zile, dacă producţia din minele Văii Jiului se opreşte, conform surselor noastre din cadrul CEH – n.red.). O primă variantă ar fi ca minerii să renunţe la cele 12 – 14 zile libere din decembrie şi minele de acolo să producă. O a doua variantă ar fi cumpărarea a 10 – 15.000 de tone de la Anina, dar tot ar fi insuficient pentru asigurarea stocului minim necesar funcţionării termocentralelor la cotă de avarie”. Viceprimarul Ovidiu Moş a adăugat că situaţia de duminică, din Deva, unde caloriferele racordate la sistemul centralizat au fost mai mult reci decât calde, s-a datorat unei situaţii neprevăzute din Termocentrala Mintia, precizând că, ieri, situaţia a revenit la normal
Liderul sindicatului „Muntele”, Petre Nica, spune că, pentru a-i convinge pe mineri să renunţe la mare parte din zilele libere programate pentru luna decembrie, vor trebui găsite soluţii de recompensare a acestora. Acesta adaugă că varianta importurilor de cărbune (proceduri care, oricum, ar dura 90 de zile) este scoasă din calcul, din cauză că CEH nu dispune de lichidităţile necesare.
La întâlnirea de ieri, de la Petroşani, CEH a fost reprezentat de Constantin Jujan, consilier al directorului general. Emil Floruţ este aşteptat astăzi la o discuţie pe tema termoficării programată la sediul Prefecturii Hunedoara.

Back to top button
Close
Close