glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Patru politicieni hunedoreni, pe lista neagră a societății civile

„Iniţiativa România”, organizaţie înfiinţată în urma protestelor de stradă, cere liderilor PSD, PNL, UDMR, UNPR, ALDE şi MP excluderea din partid a 128 de politicieni cu dosare penale sau condamnări, în special pentru fapte de corupţie. Pe lista neagră se află politicieni precum fostul premier Victor Ponta, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, primarul suspendat al sectorului 1 din Capitală, Andrei Chiliman (PNL) sau Ecaterina Andronescu (senator PSD), dar și patru nume din județul Hunedoara.

„Iniţiativa România” cere liderilor politici excluderea din partid a tuturor politicienilor inculpaţi, trimişi în judecată, condamnaţi nedefinitiv sau definitiv pentru fapte penale grave, în special de corupţie şi conexe, demisia acestora din funcţiile publice deţinute şi angajamentul public că niciunul dintre aceste nume nu se va mai regăsi pe listele partidelor la alegerile din 2016, se arată într-un comunicat de presă al organizaţiei. Lista neagră prezentată de „Iniţiativa România” cuprinde un număr de 128 de nume de politicieni care au fost inculpaţi – 57 de deputaţi sau eurodeputaţi, 26 de senatori, 28 de preşedinţi sau vicepreşedinţi de consilii judeţene şi 17 primari ai municipiilor reşedinţă de judeţ – şi a fost realizată pe baza informaţiilor din presă şi de pe site-ul DNA. Mircea Ioan Moloţ – fost preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara, Tiberiu Balint – fost vicepreşedinte al CJ Hunedoara, Mircia Muntean – deputat PSD şi Dan Radu Ruşanu – fost deputat PNL, sunt cele patru nume din județul Hunedoara care apar pe lista neagră a societății civile. Mircea Ioan Moloț este urmărit penal pentru trafic de influență, luare de mită, folosirea influenţei ori autorității în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, spălare de bani, conflict de interese și deținerea fără drept a unui document ce conține informații secrete de stat. Tiberiu Balint, fost vicepreşedinte al CJ Hunedoara, este urmărit penal pentru luare de mită, fals în înscrisuri şi spălare de bani. Deputatul Mircia Muntean este condamnat definitiv cu suspendare pentru abuz în serviciu și urmărit penal pentru conducerea unui autovehicul sub influenţa alcoolului, în timp ce fostul deputat Dan Radu Ruşanu (fost preşedinte ASF) este trimis în judecată de DNA pentru constituirea unui grup infracţional organizat, influenţarea declaraţiilor, favorizarea făptuitorului, folosirea autorităţii pentru obţinerea de foloase necuvenite.

Scrisoare deschisă adresată liderilor politici

Reprezentanţii platformei civice „Iniţiativa România” au transmis o scrisoare deschisă liderilor politici, prin care le cer acestora să ia toate măsurile, aşa încât să demonstreze că au auzit mesajul străzii: „Corupţia ucide!”. „Noi, cei 500 de membri ai Inițiativei România, platformă civică născută din mișcările de stradă după tragedia din Colectiv, am sperat că veți demonstra că l-ați și înțeles și că acționați în consecință. Preferați în continuare ipocrizia și minciuna, însă. Corupția are nume și prenume. Și fiecare dintre aceste nume a contribuit în mod direct la sărăcia românilor, promovarea incompetenței și hoției și, în cele din urmă, moral, la uciderea a peste 50 de tineri. Pentru că ați continuat să fiți surzi și orbi la cererile legitime ale românilor, Inițiativa România vă pune la dispoziție o hartă a corupției la nivelul țării: numele fiecărui deputat, fiecărui senator, fiecărui președinte de Consiliu Județean, fiecărui primar de municipiu reședință de județ suspectat de sau implicat în comiterea de infracțiuni (în baza dosarelor penale deschise de DNA sau PICCJ)”, se arată în scrisoarea deschisă. „Inițiativa România” cere excluderea din partid a celor aflați pe lista neagră, angajamentul public că niciunul dintre aceste nume nu va fi regăsit pe listele de partid și demisia imediată din funcțiile publice pe care le dețin.

Back to top button
Close
Close