glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Mii de familii, în pericol de a sta în frig iarna aceasta

Deputatul liberal Bogdan Țîmpău a declarat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că termocentralele din județ nu au, în prezent, stocurile necesare de cărbune pentru a funcționa mai mult de trei zile. În aceste condiții, peste 7.000 de familii din municipiul Deva riscă ca iarna aceasta să stea în frig.

În urmă cu aproximativ două luni, Ministerul Energiei dădea asigurări că municipiul Deva și oamenii din Valea Jiului nu vor avea de suferit din cauza lipsei de cărbune. La acea vreme, ministrul Andrei Gerea le spunea reprezentanților administrației locale că executivul va asigura necesarul de huilă pe întreaga iarnă. Ieri, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul liberal Bogdan Țîmpău a declarat că situația în care se află termocentrala Mintia este una critică, pentru că stocurile de cărbune sunt suficiente pentru maximum trei zile, asta în condițiile în care iarna bate la usă. „Astăzi, stocurile de cărbune de la Termocerntrala Mintia sunt în jur la 7.000 de tone. Necesarul pentru un grup complet al termocentralei, pentru a funcționa o zi, este de 2.800 de tone. Mintia are cinci grupuri în acest moment, al șaselea fiind în curs de dezmembrare, iar cărbunele existent nu ajunge pentru trei zile de funcționare a unui grup. Dacă ar funcționa toate cele cinci grupuri ale termocentralei, nu ar fi suficient stocul de cărbune pentru 12 ore de funcționare. Astăzi, se folosește doar un cazan, adică jumătate de grup, pentru că grupurile energetice de la Mintia sunt formate fiecare din două cazane. Când se merge cu un cazan, costul de producție este mult mai mare, adică între 500 şi 600 de lei per megawatt/oră, iar dacă se merge cu un grup, costul e de 370 lei, per megawatt/oră”, a declarat deputatul liberal Bogdan Țîmpău.

Minele produc mai puțin decât consumă termocentralele

Bogdan Țîmpău a mai afirmat că minele din Valea Jiului produc mai puțin cărbune, cu aproximativ 500 de tone, decât este necesarul pentru cele două termocentrale din județ. „Capacitatea de producție de la cele șapte mine, aici fiind incluse și cele considerate neviabile, este de cel mult 4.500 de tone pe zi. La Paroșeni este nevoie de 2.200 de tone, iar la Mintia de 2.800. De aici rezultă un deficit de 500 de tone de huilă pe zi. Diferența se poate acoperi din importuri, dar încă nu au fost declanșate astfel de proceduri, care durează în jur de două luni. Stocul de cărbune trebuia asigurat la 1 octombrie, ca în anii trecuți, iar acum suntem la mijlocul lui noiembrie. De exemplu, când s-a înființat Complexul Energetic Hunedoara, la 1 octombrie 2013, stocul de huilă de la Mintia era de 410.200 de tone, iar acum, repet, de circa 7.000. Ce facem? Închidem Paroșeniul? Nu este de dorit așa ceva”, a mai declarat Bogdan Țîmpău. Deputatul liberal spune că întreaga responsabilitate pentru situația în care se află astăzi Complexul Energetic revine managementului deficitar, dar mai ales PSD, care a girat conducerile CEH. „Consider că este o lipsă de responsabilitate totală din partea managementului, cu privire la obligativitățile pe care le-ar fi avut, nu doar față de angajații Complexului Energetic Hunedoara, ci și față de beneficiarii serviciilor pe care le furnizează. Responsabilitatea în acest moment este de două tipuri. Este o responsabilitate managerială, care revine exclusiv conducerii Complexului Energetic Hunedoara, și o responsabilitate politică, care revine Partidului Social Democrat și aliaților săi, pentru că au susținut în această perioadă managementul neperformant al CEH. Mai mult, s-a încercat mușamalizarea realității, existând dorința ca populația județului Hunedoara să nu cunoască cât de acute sunt problemele complexului”, a mai declarat Bogdan Țîmpău.