glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Clădirea din Parcul Corvinul se doreşte a fi demolată la primăvară

Primăria Hunedoara a început demersurile pentru executarea sentinţei prin care i s-a dat câştig de cauză în ce priveşte parteneriatul dezastruos cu o firmă privată, perfectat de instituţia amintită şi Consiliul Local în urmă cu 10 ani.

În vara acestui an s-a terminat cu sentinţă definitivă procesul prin care Primăria Hunedoarei a rupt parteneriatul cu SC Proiect Design SRL, încheiat în 2005. A mai fost nevoie de un proces în instanţă, pentru corectarea unei erori materiale apărute în sentinţa judecătorească (în loc de 2005 s-a trecut anul 2015 în dreptul hotărârii iniţiale a Consiliului Local). În conformitate cu sentinţa, parteneriatul dintre Primărie şi Proiect Design SRL este anulat, iar firma amintită trebuie să demoleze pe cheltuiala proprie clădirea ridicată în Parcul Corvinul.

Iarna trece cu formalităţi

„Zilele acestea o să notificăm firma în cauză asupra sentinţei şi o să-i punem în vedere că trebuie să se apuce de demolat clădirea. În cazul în care nu primim niciun răspuns, sau primim un răspuns negativ, ne vom adresa unui executor judecătoresc. Dacă nici executorul judecătoresc nu reuşeşte să ajungă la o înţelegere cu firma, acesta va cere instanţei dreptul ca Primăria să demoleze clădirea, urmând ca noi să ne îndreptăm apoi împotriva firmei pentru recuperarea cheltuielilor de demolare. Dacă se ajunge în această situaţie, avem soluţii pentru a executa demolarea cu cheltuieli minimale. Pe locul clădirii, probabil, vom amenaja un spaţiu de joacă pentru copii. Parcul Corvinul va fi prins pe planul de investiţii al Primăriei pentru anul viitor. Sperăm ca în februarie, cel târziu în martie, să înceapă demolarea clădirii", declară primarul Hunedoarei, Viorel Arion.

Un exemplu de incompetenţă şi indolenţă

Primarul din acea vreme, Nicolae Schiau, a acceptat iniţiativa firmei de a se ocupa de modernizarea şi întreţinerea parcului în schimbul dreptului de a construi aici o clădire în care să funcţioneze o pizzerie şi o patiserie. Asocierea a încălcat legea de la bun început, pentru că, la 1 ianuarie 2006 intrase în vigoare o lege care interzicea schimbarea destinaţiei suprafeţelor din parcuri. Reprezentanţii Primăriei Hunedoara ori n-au ştiut, ori s-au prefăcut că nu ştiau de legea în cauză, iar în ianuarie 2006 au permis defrişarea locului în care urma să fie amplasată clădirea.
Proiectul a beneficiat de sprijin din interiorul Consiliului Local. Consilierul PC Dan Ioan a făcut lobby printre colegi pentru a se aproba toate iniţiativele referitoare la Parcul Corvinul. Contractul dintre cele două părţi a fost însă întocmit defectuos: ani la rând Primăria şi firma privată s-au contrazis. Primăria susţinea că modernizarea şi întreţinerea parcului trebuiau să înceapă (pe cheltuiala partenerului privat) de la momentul demarării construcţiei, partenerul privat susţinea că aceste operaţiuni trebuie să înceapă doar după ce începe activitatea economică în clădire. Nu s-a ajuns însă niciodată la acest stadiu.
Parcul a rămas în paragină: Primăria n-a mai putut cheltui bani pentru întreţinerea lui pentru că risca dosare penale, întreprinzătorul privat şi-a susţinut jumătatea lui de adevăr.
Mai rău, clădirea a „ieşit" de aproape două ori mai mare decât se anunţase public în 2005 – 2006 şi chiar a avut şi un etaj în plus faţă de ce era prevăzut în acte.