glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAdministrație

Patru grupuri de la Mintia ar putea fi vândute

Secretarul de stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, spune că ar exista interes pentru cumpărarea a patru dintre cele cinci grupuri de la Termocentrala Mintia. Liderul Sindicatului „Solidaritatea”, Cristian Iştoc, spune că investitori au tot venit la Mintia, o dată, de două ori, după care n-au mai dat niciun semn.

Medalion VISANDeclaraţiile lui Doru Vişan (foto) vin în contextul în care a fost acuzat de către o parte a sindicaliştilor de la Mintia că ar susţine, de fapt, vânzarea la fier vechi a grupurilor care nu vor fi cuprinse în schema SIEG (Servicii de Interes Economic General) pentru care Guvernul cere acum acordul Comisiei Europene. De fapt, deocamdată, doar Grupul III este inclus în SIEG-ul de care se tot vorbeşte de mai bine de un an.

„Lichidare” prin vânzare

Vişan a declarat că termenul de „lichidare” a celorlalte grupuri, folosit într-un răspuns dat Comisiei Europene referitor la soarta capacităţilor de la Mintia neincluse în SIEG nu înseamnă nicidecum tăiere la fier vechi ci, eventual, chiar vânzarea lor către alţi producători interesaţi. „Există interes investiţional pentru grupurile de la Mintia care nu sunt propuse a fi incluse în SIEG. Sunt două companii din alte ţări, cu care se discută posibilitatea (vânzării – n.red.). Urmează o evaluare tehnică. Alte detalii despre acest subiect, deocamdată, nu pot oferi pentru că ţin mult la discreţie companiile cu care suntem în discuţii. Atunci când se va concretiza ceva, se vor face publice mai multe informaţii”, spune Vişan.

Secretarul de stat (fost director al Termocentralei Paroşeni o perioadă destul de lungă) spune că Mintia are un mare dezavantaj, dar şi două „puncte tari” care pot face atractive pentru eventuali investitori cele patru grupuri rămase „în picioare” aici, dar cu care statul pare că nu ştie ce să facă. „Termocentrala Mintia a pierdut trenul. Acolo investiţiile de mediu trebuiau începute cu 10 ani în urmă şi deja finalizate. Da, ştiu, sindicatele spun că două-trei grupuri pot fi lăsate să funcţioneze în piaţa liberă, dar e imposibil acest lucru câtă vreme ele nu sunt conformate la normele de mediu. Pe de altă parte, infrastructura din acea zonă (existenţa barajului de pe Mureş şi a unei staţii de 400 de kilovolţi modernizată – n.red.) reprezintă un plus important. Asta pe lângă importanţa Termocentralei Mintia pentru zona de vest a României”, mai declară Vişan.

Scepticism: „Investitori au mai venit”

Medalion Cristian Istoc 1110Liderul Sindicatului „Solidaritatea”, Cristian Iştoc (foto), spune că afirmaţiile lui Doru Vişan sunt contrare unui plan aprobat tocmai de Consiliul de Administraţie. „Domnul Vişan a făcut aceste declaraţii şi într-o conferinţă de presă, la Petroşani, şi mă miră că spune că merge cu varianta de SIEG a tehnocraţilor mai departe, cu un singur grup, avându-i alături pe domnii Stamin Purcaru (preşedintele Consiliului de Administraţie al CEH n.red.) şi Viorel Stancu (directorul executiv) din moment ce avem aprobat în C.A. un plan care prevede ca Mintia să meargă mai departe cu patru grupuri energetice.

Nu spun că e imposibil să vină investitori străini, dar pe ei îi interesează platforma şi infrastructura de la Mintia, mai puţin grupurile energetice. Mi-e teamă să nu se repete modelul românesc: falimentezi o unitate, ca s-o cumpere apoi cineva mai ieftin, apoi să vină un străin să ne demonstreze că se pot produce şi vinde megavaţi aici.

Nouă investitori tot ne-au fost aduşi. Mintia cunoaşte mulţi investitori care-au bătut la uşă. Acum, fiind iar campanie electorală, lansează alţi posibili investitori. N-a venit nimeni, când mergeam cu şase grupuri şi erau în altă stare tehnică, doar n-o să vină acuma, decât când va fi să o ia să o înlocuiască şi să-şi pună alte capacităţi”, ne-a declarat Iştoc.

3 Comments

  1. Dupa vizita lui Tudose la Mintia ne-am lamurit: cele 4 grupuri care nu sunt in SIEG vor fi modernizate si convertite pe gaz (de catre israelieni-spune Petcu si Visan) si vor functiona pe carbune (spune Tudose).
    Curat murdar!

Back to top button
Close
Close