glasul-hd.ro Web analytics

Publicitate

(P) Care este legatura dintre carti si civilizatie?

Care este lucrul pe care toti oamenii de succes il au in comun? Poate vei fi surprins sa afli ca toate aceste personalitati, de la Bill Gates la Elon Musk, declara ca unul din motivele pentru care au ajuns sa se bucure de succes este lectura! De ce sunt cartile atat de importante, insa, si care a fost aportul lor pe parcursul epocilor de civilizatie? Libraria online Bookzone a incercat sa raspunda la aceste intrebari pentru tine!

 

Desigur, am putea argumenta pornind de la anumite carti, dar mai curand ne dorim sa descoperim necesitatea perpetua a acestora. Pentru a incepe, vom lua un exemplu, sau mai degraba o alegorie, prin care demonstram cum societatea umana a ajuns sa depinda atat de mult de carti:

Odata, acum mult timmp, a existat un om caruia ii placeau foarte mult legumele. Intr-una din zile, cand deja culesese mai multi morcovi, napi si cartofi, s-a iscat un incendiu de nicaieri, astfel incat a trebuit sa paraseasca locuinta, lasand totul in urma. La intoarcere, insa, a constatat ca legumele aveau un gust mai bun, fiind in acelasi timp si mai hranitoare. Drept urmare, a scrijelit pe o placuta un desen care depicta tot ce se intamplase, precum si concluziile trase. La scurt timp, insa, focul se starni din nou si, de aceasta data, personajul nostru nu mai scapa cu viata.

La putin timp dupa, un altul a descoperit placuta scrijelita, reusind sa descifreze informatiile transmise de primul personaj. Astfel, a reusit sa recreeze ceea ce primul descoperise cu pretul vietii sale. In plus, a scrijelit pe aceeasi placuta si o metoda foarte eficienta de a opri incendiile. La scurt timp, un al treilea, gasind placuta si citind primele doua insemnari, observa cum, atunci cand sunt vanturi foarte puternice, pot aparea scantei cand doi copaci ajung sa isi izbeasca crengile. Astfel, a luat doua bete si a facut aceasi lucru, notand acest lucru pe placuta. Urmatorul a descoperit piatra de cremene, iar cateva generatii mai tarziu aveam deja acces la cuptorul electric.

In concluzie, timp de cateva milenii, abilitatea de a transmite mai departe informatii importante a fost un factor esential, care a condus civilizatia umana in punctul in care se afla acum. Astfel, noile generatii nu au fost nevoite sa treaca prin mai multe incercari de supravietuire, avand deja o mare parte din informatiile vitale la indemana. Iar aceste cunostinte au devenit din ce in ce mai complexe, cu fiecare generatie, capatand un aspect pe care il cunoastem deja de cateva secole: cartile.

Astfel, prin intermediul acestor carti, am reusit sa transmitem cunostinte deosebit de importante, de la carti care trateaza medicina, pana la carti de fictiune cu personaje incredibile! In acest fel, oamenii au acces la o fereastra catre noi experiente, explorand fatetele si caracteristicile unei lumi atat de complexe!

Altfel spus, cu informatiile intalnite in carti vei putea retrai o mare parte din experientele autorului si vei intelege perspectiva sa asupra vietii. Vom incheia cu un citat din Isaac Newton, care isi arata aprecierea pentru inaintasii sai intr-un mod deosebit de elocvent: „Daca am reusit sa vad mai departe de ceilalti, este pentru ca am stat pe umerii uriasilor”.

Back to top button
Close
Close