glasul-hd.ro Web analytics


ActualitateAdministrație

Orăştia a început colectarea selectivă. Efectele încep să se simtă

În timp ce oficialii Consiliului Judeţean şi ai mai multor primării din judeţ se pierd în discuţii sterile despre cine şi ce ar trebui să facă pentru ca Hunedoara să intre „în rând cu lumea” în ce priveşte managementul deşeurilor, deocamdată, o singură primărie din judeţ reuşeşte să progreseze în această direcţie: cea a Orăştiei. Edilii de aici nu au mai aşteptat consultanţi scumpi, operatori privaţi sau campanii judeţene de informare (subiect controversat în ultima vreme) şi s-au apucat de treabă. Au pus containerele colorate în oraş, au vorbit cu localnicii şi, după nici o lună, cantitatea de deşeuri care ajunge la deponeul de la Bârcea a scăzut simţitor. Astfel s-a evitat creşterea taxei locale pentru gunoiul menajer cu 20 la sută.

Primarul Orăştiei, Ovidiu Bălan, spune că doar de vreo două – trei săptămâni a început să funcţioneze în municipiu reţeaua de colectare a deşeurilor menajere dotată cu containere separate pentru resturile biodegradabile (negre), sticlă (albastre), hârtie şi carton (galbene) şi plastic (verzi). Efectul se vede: dacă, înainte, camionul de 70 de metri cubi mergea cu gunoi la deponeu în fiecare zi de luni până vineri, acum merge doar în patru zile din săptămână.

Campanie cu cheltuieli minime

Şi înainte, dar mai ales după montarea containerelor colorate, aproape toţi angajaţii Primăriei Orăştie au fost implicaţi într-o campanie de informare a populaţiei. Costurile au fost minimale, spune Ovidiu Bălan: „Am făcut flyere la imprimantele şi copiatoarele noastre, am făcut afişe pe care le-am pus la fiecare scară de bloc şi am avut foarte multe întâlniri directe cu cetăţenii. Reacţia lor a fost peste aşteptări. Mai avem cazuri în care se aruncă gunoiul cum nu ar trebui, dar tind să fie din ce în ce mai puţine. Am mai luat în custodie o presă pentru PET-uri şi cartoane. Avem şi infrastructura cumpărată de la societatea Green Waste Management, loc în care facem sortare şi transfer de deşeuri. Costurile campaniei de informare au constat în toner şi hârtie. Cam atât. Am discutat şi cu angajaţii Primăriei şi, fiecare, pe câte o stradă, a distribuit flyere şi afişe. Nici măcar nu am folosit Poşta pentru asta”.

Cine nu selectează, plăteşte

Primarul Orăştiei spune că, după planul iniţial, campania de informare ar fi trebuit derulată de firma care va fi desemnată prin licitaţie să ridice gunoiul din zona în care este inclus şi municipiul amintit. Licitaţia e abia la început şi are toate şansele să fie prelungită de contestaţii şi procese (cum se întâmplă deja de un an cu deponeul de la Bârcea Mare). „N-am mai aşteptat. Avem serviciu propriu de salubritate, un avantaj pentru Primărie. Le-am spus şi le tot spunem oamenilor din oraş că, dacă nu reuşim să colectăm selectiv, vom fi nevoiţi să creştem taxa municipală pe gunoi. Şi-aşa, de anul ăsta trebuie să plătim 80 de lei taxă de mediu pentru fiecare tonă depusă direct în groapa deponeului ecologic. Penalizările pentru ţintele neîndeplinite în ce priveşte colectarea selectivă vor fi din ce în ce mai mari, iar noi vrem să le evităm. Dacă n-am fi implementat colectarea selectivă, chiar din această vară am fi fost nevoiţi să majorăm taxa municipală cu 20 la sută”, adaugă Ovidiu Bălan.

La deponeul ecologic de la Bârcea Mare, fiecare tonă de gunoi dusă direct în „celula de depozitare” (groapa efectivă) este taxată cu 193 de lei. Tona de gunoi care intră pe linia de sortare – reciclare este taxată cu o sumă de trei ori mai mică.

Obiectiv aparent imposibil

Consiliul Judeţean şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Deşeuri” Hunedoara implementează de câţiva ani buni un Sistem de Management Integrat al Deşeurilor (SMID). Încă de la primele prezentări ale acestuia a fost comunicat faptul că, în cazul în care, hunedorenii nu aruncă separat resturile menajere, sistemul va genera costuri destul de mari, care vor fi suportate, direct sau indirect, tot de populaţie. Pentru a fi eficient, e nevoie ca, în termen de patru ani, gradul de colectare selectivă a deşeurilor din judeţ să atingă 60 la sută. Acum se situează sub 5 la sută. Chiar şi-n oraşe „cu pretenţii”, cum ar fi Deva şi Hunedoara.

Citeşte şi:

http://glasul-hd.ro/traieste-curat-colecteaza-separat-un-refren-pe-care-cj-hunedoara-si-primariile-din-judet-vor-trebui-sa-l-repete-obsesiv/

Tags

2 Comments

  1. Campania de informare publica va avea efecte benefice asupra colectarii selective. Cu siguranta va creste in anii urmatori si datorita reducerii costului pentru serviciul de salubritate odata cu scaderea cantitatii de deseuri aruncate la groapa de gunoi.

Back to top button
Close
Close