glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Lucrările la secția de Pneumologie nu vor mai fi făcute prin încredințare directă

Fondurile pentru renovarea unei părți a secției de Pneumologie au fost aprobate în urmă cu o lună, dar lucrările încă nu au început. Un întreg etaj stă de o lună închis, pentru că, deocamdată, în acele spații, pacienții nu pot fi tratați. Dacă în urmă cu o lună, președintele Consiliului Județean spunea că lucrarea va fi făcută rapid, contractul urmând a fi încredințat direct firmei Valnel Construct, acum lucrurile s-au schimbat. Spitalul a organizat licitație pentru a asigura legalitatea.

În urmă cu o lună, președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, declara, la momentul în care a fost întocmit devizul de lucrări pentru secția de Pneumologie, că lucrările vor fi efectuate tot cu firma Valnel Construct, aceeași care efectuează lucrările de reparații capitale la spitalul județean. „Pentru treaba asta îmi asum riscul să lămuresc consilierii pentru o sumă care va fi cu încredințare directă, pentru că ea va fi sub limita de sumă care cere licitație, și în afară de asta, pot folosi constructorul care trebuie să finalizeze lucrările de reparații capitale ale spitalului, cu care pot negocia, în ultimă instanță, prețul”, a spus, la mijlocul lunii mai Mircea Bobora. Lucrurile nu au stat cum a dorit președintele CJ Hunedoara, ci au stat cum au dorit juriștii spitalului, care nu au riscat nimic. „Aceeași declarație a fost și data trecută (n.r. – din partea conducerii CJ Hunedoara), la Pediatrie (n.r. – când președinteMedalion deschidere Berceanule CJ, Laurențiu Nistor, declara că lucrările vor fi încredințate direct), și la fel am procedat noi, la spital. S-a pus un anunț să vedem dacă mai sunt și alți doritori. E aceeași procedură care a fost și la Pediatrie. Nu ne-am schimbat linia. Noi știm că termenele ar trebui să fie mult mai rapide, dar legislația ne obligă o respectăm. Se putea face la suma aceasta atribuire directă, dar am preferat o competiție, cât de cât, dacă există doritori. Noi am exprimat intenția de a contracta cu cine face mai repede, mai bine și la bani mai puțini”, a declarat managerul interimar al Spitalului Județean, Gabriel Berceanu (foto medalion).

Bobora: „A fost o problemă de legalitate”

Contactat de „Glasul Hunedoarei”, Mircea Bobora spune acum că nu era tocmai legal ca lucrările să fie atribuite prin încredințare directă. „A fost o problemă de legalitate. Așa trebuie făcut. Noi am aprobat lucrările, am aprobat suma, și normal este să se facă licitație. Așa e legal, și eu nu pot să fac altfel, indiferent cât de multă încredere aș avea în unii sau în alții. Nu e treaba mea să dispun chestii în care sunt implicați banii publici”, susține președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora.

Pneumologia a intrat în atenția conducerii Consiliului Județean după ce mass-media a relatat povestea lui Gheorghe Miron, un pacient ce fusese internat aici, și care a publicat fotografii din cadrul secției. Imaginile vorbeau de la sine, arătând dezastrul din spital. O baie insalubră, tâmplărie distrusă, tencuială căzută de pe pereți, mobilier învechit și plin de rugină și mucegai. Mai mult, în urma scandalului creat, s-a descoperit că toaleta nu avea apă caldă, racordurile fiind inexistente.

Tags