glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

„O campanie pierdută”. Scandal în Consiliul Județean pe tema unei noi campanii de conștientizare asupra importanței colectării selective

Conducerea Consiliului Județean a vrut să mărească cotizația instituției la ADI Deșeuri, cu peste 200.000 de lei, pentru o campanie de conștientizare a populației asupra importanței colectării selective a deșeurilor. O astfel de campanie însă s-a făcut și în trecut, cu fonduri europene, dar fără niciun rezultat. Vineri, consilierii județeni ai PNL s-au opus acestui demers, iar proiectul de hotărâre nu a trecut.

Lovitura de teatru dată în Consiliul Județean de aleșii PNL, celor care au majoritatea, respectiv consilierilor PSD. Proiectul care viza majorarea contribuției pentru ADI Deșeuri, în vederea demarării unei campanii de informare a populației, a căzut la vot. Totul după ce consilierul liberal Dorin Gligor a expus faptul că acest proiect a mai fost pus în practică, cu bani europeni. „Citind însă motivarea în fapt, e un proiect deja realizat, plătit, executat, ori eu cred că acest mod de lucru nu trebuie să mai continue. (…) Consiliul Județean Hunedoara a beneficiat de un proiect în valoare de aproximativ 400.000 de euro, fonduri europene, tocmai cu acest obiectiv: campanie de conștientizare a pupulației, asupra colectării selective a deșeurilor. În aceste condiții, mi se pare total inoportun de a promova acest proiect. Nu cred că trebuie să reluăm un proiect deja realizat. Trebuie analizat. Poate proiectul european nu și-a atins obiectivele. Dar, mă întreb, cum putem demara o campanie consistentă, când nu am reușit cu cei 400.000 de euro? Consider că acest proiect nu poate fi votat”, a spus în plenul Consiliului Județean consilierul liberal Dorin Gligor.

Scandal în toată regula

Disputa pe acest subiect a continuat cu intervenția vicepreședintelui Consiliului Județean, Daniel Andronache, care i-a dat dreptate lui Gligor, aducându-i aminte, totodată, că el s-a aflat la conducerea instituției pe vremea implementării acestui proiect de informare a populației. „Aveți dreptate, s-au cheltuit niște bani importanți pentru o campanie, dar nu s-a văzut niciunde efectul acesteia. Niciunde nu se depune nimic selectiv. (…) În acest moment, am demarat procedurile pe cele patru zone, s-au încărcat pe SEAP documentațiile, iar licitație este în desfășurare. Acesta este motivul pentru care am considerat că este important ca în acest an să facem o campanie de conștientizare a populației. Dumneavoastră ați făcut afișe, care nu s-au văzut niciunde. Nu se știe unde au fost acele afișe și produse de publicitate pe care spuneți că le-ați făcut, deci, evident, cheltuiala dumneavoastră nu și-a atins scopul”, a spus Andronache. Replica lui Gligor nu a întârziat să apară: „Mi-ați adresat mie întrebarea cum s-au cheltuit banii… Lângă dumneavoastră, stă managerul public al județului Hunedoara, Dan Stoian, care s-a ocupat  de derularea și atingerea obiectivelor acestui proiect. Domnul manager stă acum lângă dumneavoastră! Ori asta vine ca o confirmare a faptului că acest proiect de hotărâre e inoportun”. În discuție a intrat și managerul public al județului. „Nu au fost cheltuiți 400.000 de euro. (…) Pentru partea de promovare s-au cheltuit exact 275.000 de lei, și care au însemnat 23.000 de lei pentru partea de televiziune, iar restul au fost materiale date, conform aplicației de finanțare. Aceste materiale au fost distribuite”, a susținut Stoian.

Bobora: „Hoțul strigă hoții”

Proeictul însă a căzut la vot. Imediat după ce a realizat acest lucru, președintele CJ Hunedoara, Mircea Bobora, le-a spus consilierilor județeni: „Măi, e cea mai proastă soluție. Pentru mine e execrabil modul de a lucra. Execrabil! Și o spun cu responsabiliate, cum spunea domnul Gligor”. La finalul ședinței, întrebat de jurnaliști cum explică atitudinea liberalilor, Bobora a declarat: „S-au opus la acest proiect de conștientizare oameni care nu au reușit să îl realizeze! Oameni care ne-au obligat un an să lucrăm excesiv pentru finalizarea proiectului. A fost o curiozitate absolută pentru mine faptul că domnul vicepreședinte al fostului consiliu, Dorin Gligor, m-a întrebat pe mine de ce e nevoie de încă o campanie, pentru că ea trebuia făcută ca lumea atunci. Pentru că, în viziunea dânsului, responsabil era managerul public. Fraților, în condițiile unui asemenea proiect, responsabilitatea maximă o are președintele, urmat de vicepreședinți, care au lăsat pe alții să facă ce le taie capul. Să știți că e un proverb românesc care spune că hoțul strigă, în special, hoții”, a spus Mircea Bobora la finalul ședinței de Consiliu Județean.

Tags