Noaptea Cercetătorilor Europeni: Călătorie în lumea fascinantă a științei la Deva și Hunedoara
Unul dintre cele mai așteptate evenimente științifice ale toamnei are loc astăzi la Colegiul Național „Decebal”. Este vorba despre „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, un eveniment care se desfășoară la scară europeană în 340 de centre științifice.
Evenimentul de la Deva va avea loc între orele 18:00-22:00 la Colegiul Național „Decebal” și presupune o călătorie fascinantă în lumea științei. Proiectul „Noaptea Cercetătorilor” include experimente, expoziții, concursuri, spectacole cu roboți, un spectacol astronomic și multe alte surprize științifice pregătite de către profesorii colegiului şi membrii cercurilor ştiințifice din cadrul liceului devean. Toate aceste evenimente vor avea loc în sala de sport a colegiului, intrarea dinspre strada „Andrei Sagunaˮ. „Elevii și profesorii din cadrul colegiului împreună cu voluntarii Clubului Leo Sarmizegetusa vor demonstra importanța, frumusețea și laturile inedite ale fizicii, chimiei, biologiei, informaticii și astronomiei. De asemenea, planetariul mobil al Asociației Astronomice <Pluto> va fi prezent la eveniment. Se vor face demonstrații de mecanică cerească, prezentări ale sistemului solar, formării anotimpurilor și asteroizilor. La experimente vor putea participa vizitatorii de toate vârstele. Experimentele vor fi accesibile tuturor, iar vizitatorii de toate vârstele vor avea posibilitatea de a fi cercetători, în orice domeniu, pentru câteva ore”, a declarat directorul Colegiului „Decebal”, Florin Ilieș.
Invenții și proiecte științifice prezentate la Hunedoara
„Noaptea Cercetătorilor Europeni” va avea loc și la Hunedoara, unde cadrele universitare, împreună cu studenții Facultății de Inginerie Hunedoara vor prezenta secretele unor specializări din domeniul ingineriei, electromecanicii și informaticii industriale. Așadar, cei care vor lua parte la eveniment vor putea descoperi Laboratorul lui „Dexter”, Piticii Creativi, Husa MicroU, Filtrele supraaspirante YXV și multe altele. În plus, echipa de robotică a Colegiului Național de Informatică „Traian Lalescu” Hunedoara, coordonată de profesorul Mircea Nistor, va prezenta robotul care a obținut 5 medalii de aur în cadrul FIRST Global Challenge 2018 desfășurat în Mexic. Evenimentul de la Hunedoara se desfășoară sâmbătă, în intervalul orar 17:00-22:00.
„Noaptea Cercetătorilor Europeni” se desfășoară începând cu anul 2005 în peste 300 de orașe ale Europei, iar numărul vizitatorilor este de peste un million și jumătate. Evenimentul aduce împreună în jurul experimentelor și demonstrațiilor științifice familii, grupuri de elevi, profesori, cu toții descoperind magia științei.