glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

O nouă încercare de promovare a sitului arheologic de la Micia

„Micia Rediviva”, la a II-a ediție

Parada costumelor antice, tabere militare, ateliere de gastronomie, jocuri romane și meșteșuguri sunt doar câteva dintre activitățile care vor avea loc la finalul acestei săptămâni în situl arheologic Micia (comuna Vețel). Manifestările se vor desfășura în cadrul „Micia Rediviva”, eveniment care ajunge anul acesta la cea de-a II-a ediție.

Filiala Deva a Asociației Terra Dacica Aeterna împreună cu Primăria comunei Vețel și în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva organizează duminică „Micia Rediviva”. Scopul evenimentului este de a atrage atenția asupra unuia dintre cele mai importante ansambluri arheologice din România, introducerea acestuia în circuitul turistic și responsabilizarea publicului, prin acțiuni de educație pentru patrimoniu, față de acestă importantă resursă națională neregenerabilă. Manifestările din cadrul evenimentului debutează la ora 11:00, în situl arheologic Micia (platoul Amfiteatrului Roman) cu parada costumelor antice. De la ora 12:00, va avea loc deschiderea oficială a evenimentului, iar de la 12:30, vor fi deschise taberele militare și atelierele (gastronomie, jocuri romane și meșteșuguri). Totodată, în cadrul evenimentul va avea loc concursul „Soldatul Miciei – Miles Miciensis”, o reconstituire a unui Ritual Antic, dansuri antice cu trupa de dansatoare „Eurytmia”, Confruntarea armatelor și o vizită la Punctul Muzeal Micia. „Evenimentul are în centru ideea valorificării potenţialului multiplu al acestei importante resurse de patrimoniu, insuficient promovată, în ciuda amplasamentului de excepţie şi a elementelor sale constitutive. <Micia Rediviva> se încadrează în seria generoasă de evenimente, organizate de către instituțiile și entitățile partenere, cu prilejul Centenarului Marii Uniri dar și al Anului European al Patrimoniului Cultural. Așadar, așteptăm toți hunedorenii pe situl de la Micia pentru a ridica vălul uitării de pe o parte din istoria noastră și pentru a demonstra împreună că nu vom repeta greșelile trecutului și că rănile patrimoniului, se vindecă prin educație, cunoaștere și cultură!”, a declarat vicepreşedinte al Asociaţiei „Terra Dacica Aeterna”, Angelica Bălos.

Despre situl arheologic

Pe malul stâng al Mureşului, la granița vestică a provinciei Dacia, s-a dezvoltat un important centru militar şi economic, Micia. Nucleul aşezării romane l-a constituit castrul auxiliar, amplasat într-un punct strategic cheie pentru apărarea provinciei. Micia, în perioada romană, devine o așezare urbană semnificativă, chiar dacă inscripțiile o pomenesc cu titlul de pagus. Importanța și înflorirea așezării s-a datorat, fără îndoială, faptului că aici a funcționat una dintre principalele stații vamale de la marginea Imperiului Roman, devenind o adevărată placă turnantă ce asigura circulația mărfurilor, oamenilor și, nu în ultimul rând, a ideilor. Cercetările arheologice realizate aici în ultimii 40 de ani, prin eforturile reunite ale cercetătorilor de la Muzeul Național de Istorie a României din București și de la MCDR Deva, au avut ca rezultat, dezvelirea unui complex de edificii publice şi militare, concretizate în: un castru de mari dimensiuni, un amfiteatru, băi romane, temple, locuințe, străzi, dar și într-o porțiune din Drumul Imperial care lega provincia Dacia de partea occidentală a Imperiului Roman. Din situl de la Micia provin importante mărturii de artă, civilizație și cultură materială, ce au îmbogățit și îmbogățesc permanent, cu fiecare campanie de cercetări arheologice, patrimoniul muzeelor din România. Traversat și partial distrus de DN 7 şi de calea ferată Simeria – Arad, afectat de amplasarea, în perioada comunistă, a Termocentralei Mintia, situl de la Micia își cere astăzi dreptul la transformarea sa într-o resursă culturală ce trebuie să devină un pilon de dezvoltare durabilă a comunității locale și un reper pe harta turistică a iubitorilor de istorie. Prin caracteristicile sale și prin potențialul său turistic și științific, dar și prin gradul de accesibilitate, situl de la Micia se individualizează, fiind unic în cadrul siturilor romane din provincia Dacia.

Back to top button