glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Naţionala de futsal a pierdut fără drept de apel în faţa Cehiei

În faţa publicului bun cunoscător de futsal din Deva, echipa naţională a României a pierdut marţi seară primul din cele două amicale programate în compania reprezentativei similare a Cehiei, cu un categoric 3 – 9. Sigur, o înfrângere nu este un capăt de ţară, mai ales că este vorba doar de o partidă de pregătire, iar meciurile oficiale încep abia în primăvara următoare, însă modul cum au evoluat „tricolorii” a deranjat şi a iscat numeroase semne de întrebare.

Concret, românii au fost depăşiţi la toate capitolele de o echipă a Cehiei mult mai combativă, mai prezentă în meci, cu un joc cât se poate de simplu şi de eficient, care şi-a creat numeroase alte ocazii periculoase pe lângă cele nouă goluri marcate şi a controlat ostilităţile practic pe toată durata partidei, într-un cuvânt a fost mai bună în această întâlnire decât România.

Patru goluri încasate până la pauză

Cu toate că cehii au început meciul cu o posesie prelungită, prima ocazie de gol a aparţinut României prin naturalizatul Ferreira, al cărui şut a nimerit bara exterioară a porţii lui Gercak în minutul 2, după ce balonul a ajuns la el pe traseul Florin Matei – Mimi Stoica. A fost însă un simplu foc de paie, pentru că la următoarea fază, doar câteva secunde mai târziu, Resetar a trimis un şut pe mijlocul porţii şi mingea l-a păcălit pe Iancu, intrând în plasă pe sub portarul nostru. Cupak a fost la un pas de autogol în min. 3, când a trimis imprudent cu pieptul spre propria poartă, însă deşi prins pe picior greşit Gercak a reuşit să intervină şi să repare greşeala coechipierului. După ce Stoica şi Covaci nu îşi cadrează şuturile, nu îşi cadrează şuturile, vine şi golul doi al Cehiei, înscris de acelaşi Resetar, care finalizează o combinaţie simplă şi frumoasă între Kovacs şi Seidler în min. 7. Răducu întârzie inexplicabil şutul după ce driblase bine, Ferreira este blocat şi nu obţine decât un corner şi tot el are o intervenţie bună în defensivă, la fel ca şi Iancu, care respinge cu piciorul şutul lui Zaruba. Golul trei cade exact la mijlocul primei reprize, la o fază hilară: Gercak degajează lung, Cupak sare la cap „la derută” şi mingea se scurge în poartă pe lângă Iancu. În min. 11, Zaruba ţinteşte transversala şi jucătorii români arată a fi groggy, parcă trebuind număraţi în picioare ca la box. Românilor nu le iese nimic, Cristi Matei, Răducu, Ferreira sau Szocs nu găsesc soluţii de finalizare la timidele şi rarele acţiuni de atac încercate de ai noştri. Mult mai periculoşi sunt cehii, însă Drozd nu ajunge la balonul respins în faţă de Iancu la şutul lui Zaruba (min. 15) şi tot el, scăpat singur cu portarul, trimite pe lângă (min. 16). Şutul lui Răducu evidenţiază parada lui Gercak (min. 16), pentru ca Seidler să rateze o ocazie rarisimă, singur faţă în faţă cu Iancu (min. 17).

Pe finalul reprizei Răducu, Szocs şi Florin Matei beneficiază de situaţii bune de gol, dar cel care marchează e Drozd, care împinge balonul în poartă din apropiere, amendând încă o gafă din apărarea României în ultimul minut înainte de pauză.

Revirimentul nu s-a produs nici în partea a doua

Un alt foc de paie în debutul părţii secunde a dat de doi bani speranţă publicului din Sala Sporturilor: Ferreira – poate singurul „tricolor” care a mai mişcat ceva în acest meci – reduce scorul la 1 – 4 în min. 22, după o pasă venită de la Cristi Matei, „filiera deveană” reuşind ceea ce avea să fie singurul gol din acţiune al României. Voleul lui Zaruba este deviat peste poartă, Cristi Matei trimite pe lângă, îl imită fratele lui un minut mai târziu, dar Resetar găseşte ţinta şi reface diferenţa de patru goluri, realizând „tripla” personală în min. 24, după pasa lui Cupak. Tot Resetar, cel mai bun om de pe teren marţi seară, expediază o pasă care îl găseşte cu poarta goală pe Seidler, însă acesta trimite incredibil pe lângă (min. 25). Grigoraş, intrat în poartă în repriza a doua, prinde şutul lui Koudelka şi tot el intervine excelent la un contraatac în care Zaruba şi Drozd scăpaseră singuri cu portarul, la o altă degringoladă în apărarea românilor (min. 27), la fel şi la ocazia lui Slovacek câteva secunde mai târziu.

România scoate portarul şi joacă 5+0, dar cehii amendează inclusiv asta, Drozd profitând de prezenţa lui Mimi Stoica în poartă şi înscriind lejer pe sub el (min. 29). Se face şi 1 – 7 în min. 32, când Zaruba pasează lui Slovacek şi acesta marchează. Ocazia să mai cosmetizeze această înfrângere vine pentru români în acelaşi minut, când Szocs este faultat în careu şi Florin Matei transformă penaltyul de la 6 metri. Szocs trimite în bară în min. 33 după o pasă primită de la Cristi Matei, pentru ca în acelaşi minut Cehia să adune şase greşeli de echipă şi Florin Matei să transforme şi penalitatea de la 10 metri pentru 3 – 7.

Diferenţa de şase goluri s-a refăcut repede, pentru că Zaruba înscrie în min. 36, iar cu un minut înainte de final România ajunge şi ea la şase greşeli de echipă şi Kovacs înscrie la la 10 metri pentru un 3 – 9 final în concordanţă cu ceea ce s-a întâmplat pe teren marţi.

Dacă nu cumva stafful tehnic al Naţionalei României nu a găsit soluţiile dorite şi necesare ca să repare imensele greşeli din acest joc în partida revanşă disputată ieri seară (care s-a terminat după închiderea ediţiei), putem spune că această manşă amicală cu Cehia a semănat izbitor de mult de acel 1 – 8 cu Polonia din preliminariile Mondialului precedent, rezultat care ne-a costat calificarea la turneul final din Columbia.

România – Cehia 3 – 9 (0 – 4)

ROMÂNIA: Iancu, Grigoraş – Fl. Matei, Răducu (cpt), Stoica, Ferreira, Cr. Matei, Ruxandari, Moldoveanu, Covaci, Cataramă, Szocs, Pânzaru. Antrenor Robert Lupu.

CEHIA: Gercak, Vavrek – Resetar (cpt), Kovacs, Cupak, Seidler, Koudelka, Slovacek, Zaruba, Drozd, Belej, Radek. Antrenor Tomas Neumann.

Au marcat: Ferreira (22), Fl. Matei (32, 33 – ambele din penalty), respectiv Resetar (2, 7, 24), Gercak (10), Drozd (20, 29), Slovacek (32), Zaruba (36), Kovacs (39 – penalty)

Această “dublă” cu Cehia de la Deva face parte din pregătirea Naţionalei noastre pentru campania din preliminariile Campionatului European 2018, care va avea loc în Slovenia. România va organiza la Călăraşi, în perioada 3 – 12 aprilie 2017, grupa de calificare din care mai fac parte Portugalia, Finlanda şi formaţia care va câştiga seria preliminară cu Letonia, Armenia, Estonia şi Germania. Echipele de pe locul 1 din grupele de calificare merg la turneul final din Slovenia, iar cele de pe locul 2 plus cel mai bun loc 3 din cele şapte grupe merg în play-off, unde se vor desemna ultimele patru calificate la Europeanul din 2018.

Back to top button