glasul-hd.ro Web analytics

Administrație

Mobilizare de frica amenzilor, la Hunedoara

Vineri dimineaţă angajaţi ai majorităţii spaţiilor comerciale din Hunedoara se aflau cu lopeţi ori mături în faţa magazinelor pentru a curăţa zăpada. Asta după ce, cu două zile înainte, Poliţia Locală a început să dea amenzi destul de usturătoare. Unele unităţi obişnuiau să-şi cureţe zăpada şi înainte, altele nu.

Amenzile pentru necurăţarea căilor de acces în spaţiile comerciale, de servicii, sedii de firme şi blocuri de locuinţe sunt posibile în baza unei hotărâri de Consiliu Local adoptate încă din 2005, dar ele nu au prea fost aplicate până acum. Cuantumul lor a fost actualizat de-a lungul anilor şi a ajuns la valori cuprinse între 600 şi 1.200 de lei pentru persoanele fizice, respectiv 1.200 şi 2.500 pentru persoanele juridice. În doar câteva zile, Poliţia Locală Hunedoara (instituţie subordonată Primăriei) a emis 40 de avertismente şi 13 amenzi pentru zăpadă necurăţată de pe aleile de acces. Valoarea totală a amenzilor aplicate celor care nu şi-au curăţat zăpada din faţa magazinului a ajuns vineri la 27.000 de lei.
„Au venit şi-au dat amenzi şi avertismente, mai ales prin centrul oraşului. La noi oricum se curăţă zăpada, dar alţi proprietari, care au angajaţi mai leneşi, au avut ghinion şi-au luat amendă. De azi dimineaţă cam toţi de prin zonă sunt cu măturile şi lopeţile prin faţa prăvăliilor”, ne-a declarat ieri proprietarul unei patiserii din Hunedoara.

Bobouţanu: „Cetăţeanul asta doreşte – aplicarea legii”

Primarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, spune că nu se teme că noua abordare a Poliţiei Locale îi va aduce vreun prejudiciu de imagine. „M-am convins relativ recent, când a fost acea situaţie cu gunoaiele de pe pârâul Zlaşti, că cetăţeanul, de fapt, asta doreşte: aplicarea legii, lege care prevede şi sancţiuni. La fel se întâmplă şi acum, în cazul zăpezii. Avem o hotărâre de Consiliu Local încă din 2005 şi ea trebuie aplicată. Fiecare firmă a fost notificată în prealabil în ce priveşte obligaţia curăţării căilor de acces. Nu cred că pentru asta m-au ales hunedorenii ca primar – să nu fac nimic ca să nu deranjez pe nimeni, ci m-au ales ca să fac treabă. Am dorit o revigorare a activităţii Poliţiei Locale, am schimbat şeful Poliţiei Locale, iar noul şef are o nouă abordare. Nu există plan de amenzi, nici nu ducem lucrurile la extrem. Nu există nimic altceva decât dorinţa de a se respecta legea. Atât.”.