glasul-hd.ro Web analytics

Eveniment

Proiect de lege: şoferii surprinşi cu telefonul în mână se vor alege cu permisul suspendat

Ministerul Afacerilor Interne a lansat vineri în dezbatere publică un proiect de lege care, dacă va fi adoptat în forma actuală, va produce o creştere semnificativă a numărului de permise suspendate.

Conform proiectului de modificare a legislaţiei rutiere propus de MAI, şoferii care vor fi surprinşi cu telefonul în mână (nu neapărat la ureche) în timp ce conduc se vor alege cu permisul suspendat pentru 30 de zile şi cu o amendă de 9 până la 20 de puncte (de la aproximativ 1.800 până la 4.000 de lei) şi şase puncte de penalizare. Aceeaşi sancţiune se va aplica nu doar pentru telefoane, ci pentru „orice tip de dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video” (de exemplu tabletele – n.red.)

Nici bicicliştii nu scapă

În plus, sancţiunea cu amendă va fi aplicată şi conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere (de exemplu, biciclişti). Formularea din proiect este însă destul de largă: „În timpul mersului, conducătorului de vehicul îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video”, se specifică în proiectul de modificare a legii. MAI va trebui astfel să precizeze dacă intenţionează să interzică şi folosirea telefonului în timp ce acesta este amplasat pe un suport special pe bordul maşinii.
Proiectul va pleca spre Parlament peste 20 de zile.