glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Micul, „sfântul” zilei de 1 Mai

A intrat deja în tradiție sărbătorirea zilei de 1 Mai cu mici și bere. La toate serbările populare, pe văile râurilor, pe malul mării sau cocoțați pe crestele Carpaților, românii încing grătarele și înfulecă mititei. Ziua liberă dedicată Zilei Muncii a fost de mult confiscată de gustosul „mic”.

Deschidere 2Mititei sau mici sunt o specialitate exclusiv românească, un fel de chiftele la grătar, de obicei de formă cilindrică. Micii se aseamănă cu alte produse similare din carne tocată din Balcanii de Vest, ćevapčići, dar și cu unele produse bulgărești, grecești sau turcești. Spre deosebire de acestea, în mititei se adaugă și alte ingrediente, inclusiv bicarbonat, și diferă oarecum forma și mărimea.

Balcanism, până și pe grătar

Cu toate că rețeta de bază își are originea în Balcani, provenind din Serbia, dar întâlnindu-se și în Grecia sau Turcia, de unde a fost preluată de bucătăria românească, astăzi, mititeii sunt recunoscuți ca fel de mâncare independentă. O legendă spune că mititeii ar fi fost inventați în secolul al XIX-lea, într-o seară, la hanul „La Iordachi” din București, binecunoscut pentru cârnații săi, când bucătăria a rămas fără mațe de porc. Dovedit, ei au fost mai întâi oferiți, în 1902, la restaurantul bucureștean „Carul cu bere”, conținând numai carne de vită. La acea vreme, s-a determinat că un kilogram de carne tocată trebuie să conțină cel puțin trei grame de bicarbonat de sodiu. Rețeta mititeilor diferă, după cum am menționat deja, de alte specialități balcanice acestui gen. De asemenea, se găsesc variații în pregătirea lor în diferitele regiuni ale României. Multe gospodării casnice au propriile lor rețete.

Cum se prepară mititeii

Folosirea următoarelor ingrediente se bazează în primul rând pe rețeta restaurantului „Carul cu bere”, din anul 1920. Pentru pregătirea cocii este nevoie de: carne (cărniță de vacă de la gât sau de oaie, de asemenea amestecată între ele, dar și cu carne de porc, însă niciodată porc pur), sare și bicarbonat de sodiu, usturoi tăiat mărunt sau mujdei, condimente pisate ca piper negru proaspăt, cimbru uscat, ienibahar, coriandru, chimion, foarte puțin anason stelat, zeama de carne de vacă, apă minerală, o stropitură zeamă lămâie. Carnea se dă de două ori prin mașină, pentru a se mărunți cât mai bine. Se fierbe o zeamă din oase de vacă cu măduvă, care se scade bine, din 500 grame de oase la fiece kilogram de carne. Se frământă bine carnea într-un vas, adăugând la început bicarbonatul de sodiu, care se stinge cu zeama de lămâie și apă minerală. Jumătate din zeama de oase și toate celelalte condimente se adaugă treptat, apoi usturoiul sau mujdeiul, respectiv sucul de mujdei. Amestecul se acoperă și se pune la rece câteva ore, după care se scoate, și se mai frământă o dată cu restul de zeamă de oase. Mai repede merge procedura cu o mașină de bătut pentru aluat electrică. Se pun din nou la frigider până a doua zi. Apoi se formează micii, se ung cu untdelemn pe toate părțile și se lasă să stea la zvântat o oră. Se prăjesc pe foc iute, ungându-se din când în când cu mujdei, ca să prindă o crustă rumenă de jur împrejur. Se întoarce fiecare mititel de trei ori, până este prăjit. În loc de zeamă de carne se poate lua numai apă minerală. Așa, mâncarea are mai puține calorii. În trecut, mititeii se serveau alături de chifle proaspete ori felii de franzelă, cu salată de varză roșie, murături, telemea, măsline și ciușcă. În târgurile din București și Oltenia se mâncau doar cu sare. Acum în cele mai multe locuri se servesc doar cu pâine și muștar sau (în special în Transilvania) cu boia de ardei iute.

Mititeii, o industrie în România

În 2012, în România au fost consumate aproximativ 22.000 de tone mititei. Vânzările anuale de mititei produși industrial (global) se ridică la 50 de milioane de euro. Includerea bicarbonatului (E 500), conservant artificial care nu a fost niciodată autorizat pentru a fi utilizat în preparatele de carne, a dus la probleme privind licențierea producerii de mititei în Uniunea Europeană în 2013, când Comisia Europeană a adoptat un regulament ce interzicea folosirea de aditivi la prelucrarea cărnii tocate. În urma rugăminții Asociației Române a Cărnii, Guvernul României a inițiat o cerere în fața Comisiei Europeane, în care a solicitat preluarea acestei recepturi în lista rețetelor tradiționale. Comisia Europeană a aprobat cererea, rețeta mititeilor fiind inclusă pe lista rețetelor tradiționale, alături de hamburger și de cârnatul spaniol chorizo.  Folosirea bicarbonatului de sodiu a fost apoi permisă prin derogare în cazul mititeilor, după ce regulamentul CE a fost modificat și publicat în Jurnalul Oficial al UE în 25 iunie 2014, ceea ce a permis atât producerea sa pe plan local în România, fără legislație locală separată, precum și exportul lor în celelalte țări ale Uniunii Europene.