glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Medalie la Universiadă adusă de Iuşco pentru atletismul devean

Florentina Marincu-Iuşco a adus cea de a treia medalie pentru delegaţia României prezentă la Universiada de vară de la Napoli, prima (şi singura) pentru atletism.

Sportiva legitimată la Liceul cu Program Sportiv Cetate Deva a cucerit bronzul în proba ei favorită, săritura în lungime, cu rezultatul de 6,55 metri. De notat că Florentina reuşise cel mai bun rezultat din calificări, 6,54 m, devansându-le pe ucrainianca Maryna Bekh-Romanchuk (6.49 m) şi pe portugheza Evelise Tavares de Veiga (6.39 m).

Cu aceste două sportive atleta deveancă s-a luptat Florentina pentru medalii şi în finala probei, unde ordinea din calificări s-a modificat. Prima s-a clasat Maryna Bekh-Romanchuk din Ucraina, care a devenit campioană mondială universitară cu o săritură de 6,84 metri, secondată de Evelise Tavares Da Veiga din Portugalia, cu 6,61 m. Iuşco a obţinut locul al treilea, însă a avut şi o săritură de 6,80 metri care nu i-a fost validată nici în urma judecării contestaţiei depuse.

A fost a treia din 35 de participante

Performanţa devencei este cu atât mai notabilă cu cât la săritura în lungime s-au aliniat la start în concursul feminin 35 de atlete. Dintre acestea 12 s-au calificat în finală, unde după primele trei sărituri patru au fost eliminate, rămânând doar opt în cursa pentru medalii. În urma trioul de pe podium Romanchuk – Veiga – Iuşco s-au clasat, în ordine, Susana Avina Hernandez (Mexic, 6,37 m), Tyra Gyttens (Trinidad Tobago, 6,37 m), Ya Xin Yue (Hong Kong, 6,31 m), Jessie Harper (Australia, 6,30 m), Elisabeth Hedding (Australia, 6,29 m), Marthe Koala (Burundi, 6,25 m), Rougui Sow (Franţa, 6,21 m), Filippa Fotopoulou (Cipru, 6,17 m) şi Ayaka Kora (Japonia, 6,10 m).

Florentina Marincu-Iuşco îşi mai adaugă astfel în panoplie încă o medalie la un concurs atletic internaţional de anvergură, Jocurile Mondiale Universitare. Palmaresul ei la acest capitol mai cuprinde titlurile de campioană mondială la cadeţi şi la săritura în lungime şi la triplusalt obţinute în 2013, titlul continental la săritura în lungime la Campionatele Europene de juniori I şi bronzul la triplusalt în aceeaşi competiţie, precum şi o medalie de bronz la Campionatele Europene indoor ale seniorilor din 2015.

Urmează participarea la Mondialul din Qatar

A fost şi este în continuare un sezon 2019 extrem de încărcat pentru sportiva antrenată la club de profesorul Nicolae Alexe. A fost în luna martie Campionatul European de atletism indoor de la Glasgow, luna trecută Jocurile Europene de la Minsk, luna aceasta Universiada de la Napoli, iar în septembrie sunt programate Campionatele Mondiale de la Doha (Qatar), unde de asemenea Marincu-Iuşco este calificată. Ea şi-a realizat baremul pentru Mondiale cu o săritură de 6,75 metri în concursul de la Râmnicu Vâlcea, ulterior reuşind la Internaţionale României de la Cluj şi un 6,87 metri – nou record personal – care i-a asigurat prezenţa la Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo, fiind prima atletă din ţara noastră care a obţinut calificarea la marea competiţie din Japonia.

Au fost şi alţi sportivi hunedoreni la Napoli

Ediţia din acest an a Campionatelor Mondiale Universitare a avut la start şi alţi sportivi din judeţul nostru. Judoka Cristina Sîrbuleţ, legitimată la Sport Club Municipal Deva, a concurat la două categorii, + 70 kg şi open. La + 70 a fost eliminată în primul tur de poloneza Anna Zaleczna, iar la open a pierdut, tot în primul tur, în faţa japonezei Maya Akiba. Aceasta a câştigat titlul mondial universitar, astfel că Sîrbuleţ a ajuns în recalificări, unde a fost depăşită de turcoaica Sebile Akbulut, care avea să obţină medalia de bronz. Judoka deveancă a făcut parte din echipa României, care a învins în primul tur Tadjikistan cu 3 – 0, însă a pierdut în optimile de finală în faţa Croaţiei cu 3 – 2.

Doi rugbyşti de la Ştiinţa Petroşani, campioana Diviziei Naţionale de Seniori la rugby în 7, au făcut parte din echipa României care a evoluat în turneul universitar de la Napoli. Aceasta a înregistrat însă înfrângeri pe linie în partidele din grupă, 10 – 27 cu Africa de Sud, 5 – 33 cu Rusia şi 5 – 12 cu Argentina. Titlul la această ediţie a revenit surprinzător Japoniei, urmată în clasamentul final de Africa de Sud, Franţa şi Rusia (o altă surpriză). La întrecerile de rugby în 7 au mai participat Italia, ţara gazdă, şi Canada.

Ediţia viitoare a Universiadei de vară va avea loc în 2021 la Chengdu, în China.

Tags