glasul-hd.ro Web analytics

InterviuPolitică

Lucian Heiuş: „Resemnarea trebuie să dispară din PNL Hunedoara”

Lucian Heiuş, favoritul primarilor liberali (şi nu numai) pentru a prelua şefia PNL Hunedoara, vorbeşte destul de clar despre condiţiile care vor trebui întrunite pentru ca el să accepte o eventuală nominalizare, dar şi despre ce ar trebui făcut în organizaţie pentru ca aceasta să redevină principala forţă politică din judeţ. Văzut, până acum, ca un fel de tehnocrat al PNL, situat în eşalonul secund, din punct de vedere politic, Lucian Heiuş spune că este dispus să facă pasul în „linia I” a partidului.

Din moment ce primarii liberali şi alţi lideri locali ai PNL v-au propus pe dumneavoastră ca preşedinte interimar, de ce s-a ajuns la soluţia cu un interimar trimis din alt judeţ?

Nu pot să răspund eu la întrebarea asta. Totuşi, mă bucur că este vorba despre domnul Roman, care vine din Alba, un judeţ cu probleme asemănătoare celor din Hunedoara. Aduce cu el un nou know-how în ce priveşte modul de conducere a unei organizaţii liberale. Domnul Roman ne va ajuta foarte mult în reorganizarea PNL pe baze noi, moderne şi mai eficiente. Dumnealui este numit pe o perioadă nedeterminată, până când conducerea centrală a partidului va considera că a reuşit să facă ce avea de făcut.

Mai sunteţi interesat să preluaţi şefia PNL Hunedoara?

Da, sunt interesat de această postură atâta timp cât beneficiez de susţinerea unei mari majorităţi a primarilor liberali şi a liderilor de organizaţii locale. Este nevoie însă să beneficiez şi de susţinerea lor pentru a ocupa locul I pe lista PNL pentru Camera Deputaţilor. Sunt dispus să intru în competiţia internă pentru aceste poziţii.

Nu există şi varianta de a fi doar preşedinte de partid, fără a ocupa primul loc pe lista pentru Camera Deputaţilor?

Nu.

De ce?

Pentru că, dacă membrii PNL Hunedoara ar considera că nu merit încrederea lor de a-i reprezenta în Parlament, asta ar însemna că, de fapt, nu sunt susţinut nici pentru poziţia de preşedinte interimar al organizaţiei.

Nu vă este teamă că, anunţându-vă dorinţa de a ocupa primul loc pe lista pentru Camera Deputaţilor, generaţi un şi mai mare deranj în cadrul organizaţiei? Asta în condiţiile în care, unii estimează că PNL nu va obţine mai mult de două mandate în Cameră, la toamnă.

Nicidecum. S-a făcut o simulare, pe baza rezultatelor obţinute de noi la alegerile locale. Dacă se păstrează aceleaşi procentaje, PNL ar obţine în mod sigur trei mandate de deputat şi unul de senator. Întotdeauna, în cadrul unui partid sunt mai mulţi doritori pentru asemenea candidaturi. Eu voi intra într-o competiţie internă. Cine va câştiga încrederea majorităţii colegilor va candida. Dacă nu voi reuşi acest lucru, voi rămâne un soldat credincios al partidului, ca şi până acum.

Vorbeaţi de reorganizare. Mai are timp PNL Hunedoara pentru reorganizare şi restructurare, în condiţiile în care alegerile parlamentare bat la uşă?

Ceea ce dorim noi să construim nu are ca ţintă alegerile parlamentare din toamnă, ci recâştigarea Consiliului Judeţean la următoarele alegeri locale. Bineînţeles, strategia noastră are un timp mai scurt de implementare, după care urmează munca politică.

Ce credeţi dumneavoastră că ar trebui făcut în prima parte a acestei strategii?

În primul rând să întărim unitatea PNL. Apoi, va fi nevoie ca tot actul decizional să fie însoţit de o maximă transparenţă, iar deciziile să fie luate după o mai largă consultare a membrilor. Punctul „trei” e constituit de necesitatea încetării disputelor interne, generate de interese individuale, uitând, de fapt, de interesele partidului şi, mai ales, ale electoratului. În acelaşi timp va trebui să începem să facem o opoziţie reală în condiţiile în care PSD a acaparat, practic, judeţul.

Cu ce credeţi că a greşit cel mai mult fostul preşedinte, Bogdan Ţîmpău?

Nu ştiu dacă sunt eu în măsură să analizez asta. Fiecare dintre noi am greşit. Toţi am fi putut face mai mult. Nici nu aş vrea să acuz pe nimeni de nimic.

Dacă toată lumea a greşit, de ce se mai schimbă şeful?

Ştiu, este acea vorbă: „Schimbarea şefului, bucuria nebunilor”. Perioada dificilă prin care a trecut PNL, convulsiile la care a fost supus după o perioadă îndelungată în care a fost condus de doi oameni care au avut rezultate foarte bune, Mircia Muntean şi Mircea Moloţ, au impus o asemenea decizie.

PNL Hunedoara de acum nu mai seamănă aproape deloc cu PNL-ul din urmă cu 15 ani. Sunt ex-pedelişti, foarte mulţi, sunt pesedişti veniţi în partid, ex-uneperişti… Cum credeţi că veţi omogeniza organizaţia?

Câştigându-le încrederea. Dacă reuşesc să îi conving că pot duce organizaţia la rezultatele pe care şi le doresc şi ei, cu toţii. Există acum, în organizaţie, stări de dezarmare, de resemnare. Dezaramarea şi resemnarea trebuie să dispară din PNL Hunedoara.

Şi cum veţi face asta? Glumind puţin, ce-o să faceţi cu colegii din partid: aveţi talente de psiholog? O să-i duceţi frecvent la câte un team-building?

 (Râde). Nu. Mă bazez doar pe experienţa mea de lucru cu oamenii. 11 ani am condus sute, chiar mii de oameni şi am avut rezultate foarte bune. Acum conduc 2.308 oameni (din postura de director al Direcţiei Regionale de Finanţe Publice Timişoara – n.red.). Cred că experienţa mea managerială mă va ajuta să alung din partid stările de care vorbeam.

Tags