glasul-hd.ro Web analytics

AgriculturăÎnvățământ

Liceele agricole nu sunt un moft, ci o necesitate!

Vrem specialişti în agricultură însă îi şcolim fără manuale şi cu utilaje din perioada comunistă. De ani de zile liceele agricole se află într-un declin accentuat. Copiii au ajuns să înveţe despre cum se face agricultură stând doar într-o sală de clasă şi nu pe câmp aşa cum ar trebui. Fermierii spun că nu găsesc forţă de muncă, iar puţinii absolvenţi care le calcă pragul iau contact cu noile tehnologii din agricultură abia atunci.

Cum e absolventul de liceu agricol în România? Precum celebrul personaj Moromete care spune „aşa ceva nu există” când vede pentru prima dată o girafă.

Plante cultivate pe hârtie

În 1990, existau 200 de licee agricole. Acum au mai rămas doar 58, multe în stare jalnică. Baza materială aproape că lipseşte cu desăvârşire, viitorii specialişti în agricultură ajungând să înveţe cum se plantează şi se recoltează grâul, porumbul sau floarea soarelui doar scriind cu un pix pe o foaie.

Elevii învață pe tractoare care ar trebui duse la muzeu

Elevii învață pe tractoare din 1973, folosite în perioada comunistă şi care ar trebui să îşi găsească locul într-un muzeu. Astăzi, ultilajele agricole au tehnologie de ultimă generaţie, pe care mulţi dintre elevi o văd abia când merg la o fermă se să angajeze.

Materii predate fără manuale

Nici la capitolul teorie, situația nu e mai roditoare. Manualele existente n-au mai fost actualizate de ani de zile. Îi învață pe copii agricultura bunicilor, nici vorba de informații despre tehnologiile moderne. Dezinteresul autorităţilor merge și mai departe. Sunt materii pentru care nici măcar nu există manuale.

În localitatea cu cei mai mulţi fermieri din ţară, Ciumbrud, judeţul Alba, care produc material săditor horticol, se află Liceul Tehnologic Agricol “Alexandru Borza” . Elevii de la horticultură, dar şi tehnicienii veterinari trebăluiesc de zor în seră.

După recoltare, legumele şi florile sunt vândute iar banii sunt primiţi la liceu sub formă de donaţie. Tot câştigul este reinvestit în seminţe şi unelte. Recent a fost achiziţionată şi o pompă submersibilă folosită pentru udat. Apa de ploaie este captată într-un bazin şi de acolo este trasă cu pompa. Clienţii liceului sunt o parte dintre profesori, mămicile de pe reţelele de socializare care cumpără legumele pentru că sunt naturale, locuitorii din Ciumbrud.

Periodic, în sera Liceului Agricol din Ciumbrud sunt organizate vizite tematice pentru elevi de la şcolile generale care sunt implicaţi în mici proiecte de antreprenoriat. Li se arată ce se poate face acolo şi astfel sunt atraşi spre această instituţie de învăţământ.

Aceşti copii, dar şi colegii lor de la alte licee agricole din ţară sunt motivul pentru care spunem că învăţământul preuniversitar agricol TREBUIE salvat. Fără nici o exagerare ei reprezintă viitorul în agricultură şi de priceperea lor, dobândită în şcoală, depinde siguranţa noastră alimentară şi agrară.

Sursă: Digi24.ro, Revista-Ferma.ro

Back to top button