ActualitateAdministrațieÎnvățământ
Facultatea de Inginerie din Hunedoara gazda Campaniei Naționale „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”
În data de 18 noiembrie 2024, în Aula Facultății de Inginerie din Hunedoara, s-au desfășurat activități dedicate creșterii nivelului de conștientizare în rândul părinților și al comunității cu privire la prevenirea victimizării minorilor, combaterea delincvenței juvenile, infracționalității din mediul școlar și traficului de droguri. Evenimentul s-a derulat sub egida Campaniei Naționale „Tăcerea e tot violență. Vocea ta e soluția”, inițiată de Poliția Română, în colaborare cu multiple instituții locale și naționale. Activitatea a beneficiat de prezența a 200 de părinți ai elevilor din unitățile de învățământ din municipiul Hunedoara.
Evenimentul a subliniat rolul esențial al implicării părinților și al instituțiilor educaționale în promovarea unui mediu sigur și favorabil procesului de învățare. Au fost prezentate riscurile asociate comportamentelor antisociale, precum și mecanismele de prevenire și intervenție destinate protejării elevilor. În acest context, au fost discutate consecințele fenomenelor precum victimizarea, delincvența și consumul de droguri asupra dezvoltării psihologice și sociale a copiilor, accentuând nevoia unei colaborări eficiente între familie, școală și autorități.
Evenimentul a fost realizat cu sprijinul semnificativ al unor reprezentanți ai instituțiilor partenere: Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara (doamna inspector școlar Carmen Buzatu și domnul inspector școlar Daniel Lazăr), Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara (doamna comisar-șef Corina Sicoie), Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (doamna comisar-șef Adriana Luiza Almășan), Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Hunedoara (doamna Limbianu Adriana), Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională Hunedoara (domnul director Ilieș Gabriel, doamnele consilier școlar Livia Vlad, Delia Krech, Gabriela Crăciun și doamna mediator școlar Mateoi Paula ), precum și Inspectoratul de Jandarmi Județean „Decebal” Hunedoara (domnul Maior Silviu Ghilă).
Mulțumiri speciale au fost adresate domnului Decan, conf. dr. ing. ec. Gelu Ovidiu Tirian, gazda evenimentului, pentru sprijinul logistic și colaborare. De asemenea, implicarea activă a părinților participanți a fost apreciată ca un element cheie în succesul acestui demers, contribuind la dezvoltarea unui mediu educațional sigur și incluziv. Acțiunea demonstrează importanța implicării sinergice a tuturor actorilor instituționali în prevenirea și combaterea fenomenelor ce pot afecta bunăstarea elevilor.