glasul-hd.ro Web analytics

Politică

Liberalii au început sondajele pentru următoarele alegeri

Organizaţia judeţeană PNL Hunedoara a demarat o serie de sondaje de opinie spunând că  doreşte să se pregătească temeinic pentru alegerile locale din 2020. Un sondaj general efectuat la nivel de judeţ arată un PNL în creştere şi un PSD în scădere.

Preşedintele PNL Hunedoara, Lucian Heiuş (foto), a prezentat ieri un sondaj – barometru de opinie, realizat la finele lunii martie, în care au fost adresate mai multe întrebări generale. Nu au fost prea multe întrebări referitoare la candidaţi, mai ales că aceştia nu sunt stabiliţi şi, în plus, din 2016 s-a renunţat la votul direct în ce priveşte desemnarea şefului Consiliului Judeţean.

Sondajul la nivel de judeţ a fost realizat pe un eşantion de 1.024 de persoane, prin metoda interviului telefonic (un chestionar – standard, de fapt).

Concluzii nefavorabile PSD

Conform lui Lucian Heiuş, sondajul realizat la comanda PNL Hunedoara arată că doar 1,56 la sută dintre hunedoreni consideră că judeţul se îndreaptă într-o direcţie foarte bună, iar procentul care consideră că direcţia zonei este una bună este de 33,98 la sută. Asta în timp ce 47,13 la sută dintre respondenţi cred că judeţul se îndreaptă într-o direcţie greşită, restul celor intervievaţi spunând că nu ştiu sau nu răspund la întrebarea adresată.

La întrebarea „În general, cât de mulţumiţi sunteţi de activitatea Consiliului Judeţean Hunedoara?”, foarte mulţumiţi s-au declarat doar 2,25 la sută, mulţumiţi – 17,72 la sută, în timp ce nemulţumiţi s-au declarat 25 la sută dintre hunedorenii chestionaţi, iar procentul celor foarte nemulţumiţi este de 22,7 la sută, restul respondenţilor refuzând să răspundă.

În ce priveşte intenţia de vot, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, 31,15 la sută dintre cei chestionaţi au declarat că ar vota PSD, 26.97 la sută –PNL, 8,84 la sută – ALDE, 4,41 la sută – UDMR, 2,53 la sută – USR şi 1,46 la sută – PMP.

Heiuş: „M-ar speria o creştere bruscă”

„O primă concluzie ar fi că jumătate dintre cei care au votat PSD-ul sunt acum în categoria nehotărâţilor. Mai mult, faţă de rezultatele obţinute la alegerile parlamentare, PNL este cu un 6 – 7 la sută în plus, în timp ce PSD scade de la 45 la sută, cât a luat la alegeri, la 31,15 la sută. Pentru PNL nu este un procent foarte mare, dar pe mine mă mulţumeşte pentru că el confirmă un trend de creştere constant. M-ar speria o creştere bruscă, pentru că, în astfel de cazuri, te poţi prăbuşi la fel de brusc”, a declarat Lucian Heiuş. Preşedintele PNL Hunedoara a mai anunţat că seria sondajelor continuă acum în municipiul Hunedoara (unde liberalii au pierdut atât alegerile locale cât şi cele parlamentare) şi că vor fi efectuate astfel de cercetări în fiecare municipiu şi oraş din judeţ, precum şi în comunele mari. „La Deva (anul trecut, la alegerile parţiale câştigate de Florin Oancea – n.red.), dacă vă amintiţi, am făcut trei sondaje în decurs de şase luni şi am spus că va candida acea persoană despre care suntem siguri că va câştiga alegerile. În acelaşi stil vom continua şi-n perioada următoare. Mai sunt doar doi ani până la alegeri. Desigur, nu suntem naivi să credem că vom câştiga peste tot, însă îmi doresc să avem în fiecare unitate administrativ-teritorială candidaţi care să lupte de la egal la egal cu oricine”, a adăugat Lucian Heiuş.

Tot Moloţ e cel mai cunoscut

Sondajul făcut de PNL la nivel judeţean a încercat să măsoare şi notorietatea liderilor politici. Pe primul loc în acest clasament se află Mircea Moloţ (acum, preşedintele ALDE Hunedoara) cu 72,2 la sută, urmat de Carmen Hărău (PNL) – 60,4 la sută, Laurenţiu Nistor (PSD) – 51 la sută, Tiberiu Iacob – Ridzi (PNL) – 49,9 la sută, Lucian Heiuş (PNL) – 48,7 la sută, Mircea Bobora (PSD) – 48 la sută, Florin Oancea (PNL) – 46 la sută şi Natalia Intotero (PSD) – 37,5 la sută