glasul-hd.ro Web analytics

Sport

Laureaţi în premieră în fotbalul intern şi internaţional

Au apărut, deloc surprinzător, nume noi în tradiţionalele anchete de sfârşit de an, atât în fotbalul mare, cel internaţional, cât şi în cel mai mic, cel românesc. Dacă la Balonul de Aur a fost spart în sfârşit „monopolul” instituit în ultimii zece ani de Messi şi Ronaldo (sau Ronaldo şi Messi, cum preferaţi), Luka Modric câştigând conform aşteptărilor, pe plan intern noua generaţie a acaparat distincţiile la toate categoriile. Răzvan Marin a fost desemnat fotbalistul român al anului, iar ceilalţi premianţi – Ionuţ Radu, Man, Mitriţă – sunt chiar mai tineri decât jucătorul de 23 de ani al lui Standard Liege.

Luka Modric, primul fotbalist croat care câştigă Balonul de Aur, a avut evoluţii decisive în calificarea naţionalei Croaţiei în finala Campionatului Mondial din această vară, dar şi în trofeul Champions League cucerit cu echipa de club Real Madrid. El şi-a „înţepat” un pic marii rivali – Ronaldo s-a clasat pe locul 2, iar Messi abia pe 5 – când a declarat că „în trecut au fost jucători care puteau să câştige, Xavi, Iniesta, Sneijder, dar asta nu s-a întâmplat, e victoria fotbalului în această seară”. Antoine Griezmann, campion mondial cu naţionala Franţei, s-a arătat nemulţumit („ce trebuia să fac pentru a câştiga Balonul de Aur, poate Champions League este mai importantă decât Cupa Mondială?!”) de faptul că a fost desemnat doar al treilea fotbalist al lumii.
Kylian Mbappe, desemnat cel mai bun tânăr jucător de la Cupa Mondială, a obţinut Trofeul Kopa 2018 acordat celui mai bun fotbalist sub 21 de ani.

În Gala Fotbalului Românesc, care şi-a desfăşurat anul acesta cea de a 20-a ediţie, cel mai bun fotbalist român al anului a fost desemnat Răzvan Marin, 23 de ani, de la Standard Liege. Desigur, în condiţiile în care Naţionala de seniori nu a mai fost la un turneu final de campionat mondial din mileniul trecut (nu e o glumă, e realitatea tristă), iar echipele de club româneşti nu mai reuşesc să treacă nici de tururile preliminarii din cupele europene, până şi grupele de Europa League devenind inaccesibile pentru reprezentantele noastre, voturile s-au îndreptat către noua generaţie. România U-21, calificată fără înfrângere la turneul final al Campionatului European de anul viitor, a oferit premianţi la sfârşit de an pe Ionuţ Radu, Dennis Man, Alexandru Cicâldău şi Olimpiu Moruţan, marile speranţe de viitor ale fotbalului nostru.

Clasamentul Balonului de Aur 2018

1. Luka Modric (Real Madrid/ Croaţia)
2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid/ Juventus/ Portugalia)
3. Antoine Griezmann (Atletico Madrid/ Franţa)
4. Kylian Mbappe (PSG/ Franţa)
5. Lionel Messi (FC Barcelona/ Argentina)
6. Mohamed Salah (Liverpool/ Egipt)
7. Raphael Varane (Real Madrid/ Franţa)
8. Eden Hazard (Chelsea/ Belgia)
9. Kevin De Bruyne (Manchester City/ Belgia)
10. Harry Kane (Tottenham/ Anglia)

Lista câştigătorilor la Gala Fotbalului Românesc 2018

Fotbalistul anului: Răzvan Marin
Antrenorul anului: Dan Petrescu
Portarul anului: Ionuţ Radu
Fundaşul anului: Nicuşor Bancu
Mijlocaşul anului: Dennis Man
Atacantul anului: Alexandru Mitriţă
Cea mai spectaculoasă ascensiune: Alexandru Cicâldău
Cel mai bun tânăr jucător: Olimpiu Moruţan
Stranierul anului: Bogdan Planic
Premiul Ilie Balaci: Alexandru Mitriţă
Cel mai bun arbitru: Radu Petrescu
Performanţa anului: Calificarea naţionalei U-21 la Euro 2019
Comentatorul anului: Dan Ştefănescu