glasul-hd.ro Web analytics

Comunitate

Invitație la cea mai cunoscută sărbătoare a moților: Târgul de fete de pe muntele Găina

Hunedorenii de toate vârstele sunt invitați în acest final de săptămână la cea mai veche și cunoscută sărbătoare populară din Țara Moților. Este vorba despre Târgul de fete de pe muntele Găina, o sărbătoare populară care va avea loc în 20-21 iulie, în comuna Avram Iancu din munții Apuseni.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, de sute de ani, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie. Manifestarea, cunoscută ca şi cea mai mare sărbătoare populară în aer liber, se desfăşoară atât în localitatea Avram Iancu, la poalele Muntelui Găina, cât şi pe un platou montan la o altitudine de 1.467 de metri, într-o zonă pitorească şi perfectă pentru iubitorii de natură.

Acțiunile din cadrul evenimentului vor debuta sâmbătă, în centrul comunei, cu o expoziție de artă fotografică. De la ora 15:30, „găinarii” sunt invitați la un spectacol folcloric care va fi deschis de celebrele tulnicărese din Avram Iancu. Spectacolul popular va fi susținut de mai multe ansambluri folclorice din județul Alba, dar și din zonele învecinate, iar de la ora 19:30, toată lumea este invitată să urce pe muntele Găina. Acolo, va avea loc un recital susținut de Gino & Band și Compact, urmat de un foc de tabără și o discotecă în aer liber până în zorii zilei de duminică. În cea de-a doua zi a evenimentului manifestările încep la ora 10:00, cu un ceremonial de depunere de coroane în memoria lui Avram Iancu – erou al națiunii române, alături de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara „Augustin Bena” a județului Alba. La ora 10:30 va fi deschis târgul național al meșterilor populari, acest moment fiind urmat de un spectacol extraordinar de folclor.

Legenda târgului de fete

Această manifestare etno-culturală a fost menţionată prima dată în documente în 1816. La Târgul de Fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Pregătirile pentru urcatul pe munte se făceau cu câteva zile înainte, iar duminica, cu noaptea în cap, se urca pe munte în poiana unde avea loc târgul. Se spune că fetele veneau cu zestrea încărcată pe cai, sărbătoarea era însoţită de cântece şi schimb de jocuri cu „strigături”, iar fetele „se luau”, nu se cumpărau. În decursul timpului, la Târgul de Fete au participat, potrivit relatărilor istorice, personalităţi importante precum Împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi, regele României Ferdinand I, în 1924, în prezenţa căruia s-a Sfinţit „Crucea Iancului”. Din anul 2006, Târgul de Fete de pe Muntele Găina este marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba şi are ca slogan chemarea: „Hai pe Muntele Găina, hai pe muntele dragostei!”. Accesul pe platoul de pe Muntele Găina este posibil pentru autoturisme şi microbuze de până la 20 de locuri. Pe drumul judeţean DJ 762 se ajunge în Comuna Avram Iancu, localitatea cea mai apropiată de Muntele Găina, iar de aici drumul se continuă pe un drum pietruit şi practicabil pentru mijloacele auto până pe platoul unde au loc manifestările.

Tags
Back to top button
Close
Close