glasul-hd.ro Web analytics

Actualitate

Inventatorul Ioan Cosmescu, cetățean de onoare al municipiului Deva

Inventatorul Ioan Cosmescu, autorul a peste 150 de invenţii brevetate în domeniul aparaturii folosite în chirurgia cu laser şi chirurgia cu radiofrecvenţă, a fost declarat „Cetăţean de onoare” al municipiului Deva. Cosmescu a emigrat în 1983 în Statele Unite ale Americii, dar de câțiva ani s-a întors în țară.

 

A revoluţionat laserul în chirurgie şi a atras atenţia asupra pericolelor la care este expus personalul medical în momentul inhalării fumului produs în electrochirurgie şi chirurgia cu laser. A reuşit, prin cunoştinţele şi munca sa, să reducă semnificativ aceste pericole şi astfel să îmbunătăţească mediul de lucru din sălile de operaţe şi actul medical în sine”, informează Primăria Deva, în hotărârea privind acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului. Prima recunoașterea pentru munca de inventator a lui Ioan Cosmescu a apărut în anul 1996, fiindu-i acordat titlul de „Innovator of the Year” în domeniul Medical/Biotechnology de către Arizona Innovation Network şi a fost numit „Who’s Who of American Innventors”. „Prin votul dumneavoastră ați conferit titlul de cetățean de onoare unei personalități care s-a format în municipiul Deva, care a studiat în Deva, și care în urmă cu 32 de ani a decis, din motivele pe care cu toții le știm, să părăsească România, pentru că în noua lume –SUA – avea posibilitatea reală să își pună la dispoziție toată inteligența. Într-o țară cum este SUA, valorile sunt apreciate, și dacă dai totul, primești totul. În urmă cu 38 de ani, a plecat de la zero, iar acum, prin firma pe care o administrează, a ajuns lider mondial în domeniul chirurgiei laparoscopice. Este o mare bucurie pentru mine ca primar că a luat o decizie de a se întoarce în România și de a se reîntoarce la Deva. Este un mare câștig pentru comunitatea noastră. Dânsul este și un investitor în municipiul Deva, pentru că are în construcție cel mai important manej din România, care va fi între primele trei din Europa. În faza de început, a investit peste 2 milioane de euro”, a declarat primarul Florin Oancea.

 

România e acasă

 

Gestul administrației locale a fost unul care l-a emoționat până la lacrimi pe Ioan Cosmescu. „Este un gest neaşteptat şi sunt total onorat pentru ceea ce s-a întâmplat”, a declarat inventatorul imediat după ce a primit diploma din partea autorităţilor locale. El a arătat că mai are în lucru alte invenţii în domeniul echipamentelor folosite în chirurgie şi că va pleca în SUA, în luna iulie, pentru a le putea testa cu ajutorul unor chirurgi de peste Ocean. „Ultimele invenţii depuse sunt pentru chirurgia deschisă şi laparoscopică. Nu pot spune prea multe despre ele pentru că sunt secrete, dar schimbă total modul în care se face chirurgia”, a spus inventatorul.

Ioan Cosmescu s-a născut în anul 1947 în satul Orăştioara de Jos, lângă Orăştie, şi a terminat Liceul „Decebal” din Deva. După ce a absolvit facultatea în domeniul electroenergetică şi automatizări, a lucrat o perioadă la fabrica de reparaţii aparatură medicală. Întrebat ce l-a determinat să revină în România, Ioan Cosmescu a răspuns simplu că aici se simte „acasă”. „Aici m-am născut, la Orăştioara de Jos, lângă Orăştie, am studiat la Liceul <Decebal> din Deva (…) Am vrut să ajut oraşul Deva, şcoala pe care am terminat-o. Să fac şi eu ceva. Nu ştiu, mult sau puţin. Este ceva care am făcut din suflet. Stau mai mult prin România, sângele apă nu se face, iar atracţia pentru România a fost foarte mare. Aici mă simt acasă”, a spus inventatorul.

Back to top button
Close
Close